E.ON Energie România a anunțat finalizarea construcţiei şi instalarea unui sistem de generare a energiei fotovoltaice pentru compania Printmasters, din judeţul Maramureş, în cadrul unui parteneriat încheiat în acest an, valoarea investiţiei fiind de aproape 500.000 de euro.
„Peste 1.000 de module fotovoltaice au fost montate pe una dintre halele de producţie din localitatea Cicârlău (judeţul Maramureş), şi, prin acest sistem, Printmasters va produce anual 543 MWh, ceea ce echivalează cu 36% din energia electrică necesară pentru consumul propriu”, se menţionează într-un comunicat al E.ON Energie România.
Totodată, E.ON, cel mai mare operator de distribuție din Germania, a anunțat conectarea centralei de energie regenerabilă cu numărul 1 milion la sistemul său de distribuție și marchează un moment aniversar al tranziției energetice. Turbina eoliană pusă în funcțiune este situată în Biesenthal (Brandenburg) și va alimenta în viitor 6,8 megawați (MW) de capacitate instalată în rețeaua subsidiarei E.ON E.DIS. Directorul de Rețea al E.ON, Thomas König, a conectat simbolic turbina eoliană la rețea împreună cu Klaus Müller, președintele Agenției Federale de Rețele, operatorul uzinei Jan Teut și alți participanți din mediul de afaceri și din cel politic.
König a declarat: „Un milion de centrale de energie regenerabilă – ce jalon important pentru tranziția energetică! Dar centrala inaugurată în Brandenburg este doar începutul. Pentru ca tranziția energetică să aibă succes, trebuie să integrăm până în 2030 milioane de producători independenți în sistemul energetic. Această sarcină uriașă va necesita un efort comun din partea tuturor părților interesate.”
Turbina eoliană conectată este un simbol al tranziției energetice: în timp ce în trecut câteva mari centrale electrice alimentau gospodăriile și companiile, în viitor milioane de centrale fotovoltaice și eoliene independente vor genera energie. Cel puțin 90% dintre aceste centrale descentralizate vor fi conectate la rețeaua de distribuție. Pentru operatorii de sisteme de distribuție, cum este și E.ON, acest lucru înseamnă atât oportunități de creștere, cât și provocări: în 2022, numărul de solicitări de conectare la rețeaua germană a E.ON s-a dublat în comparație cu anul precedent. Până în 2030, acest număr ar putea crește de patru ori, până la 900.000 de instalații noi care vor fi conectate anual. În conformitate cu obiectivele politicii climatice ale guvernului german, aceasta ar necesita conectarea a șase milioane de noi sisteme de energie regenerabilă și consumatori independenți până în 2030, inclusiv cel puțin 2,9 milioane de sisteme fotovoltaice, 1,9 milioane de puncte noi de încărcare pentru vehicule electrice, 1 milion de pompe de căldură și 2.000 de parcuri eoliene noi. În total, aceasta ar însemna 85 de instalații noi conectate în fiecare oră.