Acasă » Regenerabile » Realizarea a 10% din proiectele de energie verde va putea fi considerată un succes

Realizarea a 10% din proiectele de energie verde va putea fi considerată un succes

23 octombrie 2023
Regenerabile
energynomics

România are nevoie de claritate legislativă pentru ca investitorii să continue să investească în noi unități de generare a energiei din surse regenerabile, a spus Adrian Paraschiv, Country Manager la Photomate Romania, în cadrul conferinței ”Mai multe regenerabile pentru România”, organizate de Energynomics.

”Piața s-a mai domolit în a doua jumătate a acestui an. Nu mai e nici presiunea prețului și nici panica de anul trecut care a generat cererea din 2022. Stocurile de echipamente și-au revenit. Trebuie să coroborăm cererea din piață cu capacitatea rețelelor de distribuție și transport pentru că sunt enorm de multe proiecte în discuție. Dacă se vor face 10% dintre ele, va fi foarte bine”, a spus Adrian Paraschiv.

Deocamdată, piața este blocată din perspectiva finanțării care, la rândul său, este în strânsă legătură cu nivelul de taxare și impozitare. De exemplu, pe segmentul instalațiilor regenerabile rezidențiale, dificultățile din programul guvernamental Casa Verde vor provoca întârzierea execuției lucrărilor cel puțin până în luna decembrie a acestui an.

Potrivit lui Paraschiv, există companii care instalează centrale fotovoltaice rezidențiale care așteaptă de peste un an să primească cei 20.000 de lei aferenți perioadelor anterioare de finanțare prin programele AFM. Între timp, costurile de finanțare cresc odată cu majorarea perioadei de decontare, iar din acest motiv multe dintre aceste firme s-ar putea să nu mai reziste pe piață.

În același timp, numărul proiectelor energetice de dimensiuni mai mari a fost redus în acest an. Pe de altă parte, în momentul în care vor fi puse în funcțiune, aceste capacități energetice vor întâmpina dificultăți cu evacuarea energiei în rețelele de transport al energiei și cu echilibrarea. Una dintre soluțiile acestor probleme este reprezentată de segmentul stocării energiei în baterii.

”Stocarea poate rezolva problemele sistemelor fotovoltaice din toate cele trei segmente (rezidențial, comercial și utility scale – n.r.). România poate deveni în anii următori un exportator de energie verde. Prețul va decide”, a spus Paraschiv.

Conferința ”Mai multe regenerabile pentru România” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor săi, între care Alive Capital, Astrasun, BCR, EnergoBit, Elektra Renewable Support, Eximprod, Ensys Renewable Solution, ING Bank, LAPP Romania, Metacon, Noark, Photomate, REI Grup, TAW Energy, Volt, Wiren.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *