În România se vor instala cel mult 10-20% dintre proiectele de producere a energiei din surse regenerabile planificate pentru că piața nu are nevoie de o capacitate excesivă, a declarat Zoltan Nagy-Bege, Energy Market Director, Ciga Energy, în cadrul conferinței ”Mai multe regenerabile pentru România”, organizate de Energynomics.
”Nu avem nevoie de 30.000 MW de unități de producție, nici noi și nici investitorii nu avem capacitatea de a face acele investiții în rețele prin care această capacitate ipotetică să se realizeze. Multe proiecte e evident că nu se vor realiza, poate 10-20%. Dar câteva mii de MW se vor realiza, mai ales proiectele bune cu potențial sau au costuri reduse. Există o concurență naturală în piață iar acest lucru va selecta proiectele și vor câștiga proiectele bune”, a declarat Zoltan Nagy-Bege.
În plus, noile proiecte de energie regenerabilă, inclusiv cele ale prosumatorilor, vor genera probleme în privința echilibrării rețelelor, dar, dacă legislația va fi una corectă, atunci se vor putea implementa și soluțiile potrivite.
Pe de altă parte, realizarea unor centrale pe gaze naturale ar putea crea o serie de dificultăți prin creșterea cererii de gaze în condițiile în care acest combustibil este eliminat treptat din mixul energetic al unor state europene.
România dispune însă de propriile rezerve de gaze naturale astfel că decizia de a le utiliza este una ”legitimă”. ”Nu avem cum să fim pe aceeași lungime de undă cu unele state UE, pentru că noi avem privilegiul de a avea gaz. Intenția României de a continua producția de energie pe gaz este legitimă”, a mai spus Bege.
Ciga Energy este o companie prezentă pe piața de energie electrică și gaze naturale din anul 2011 și deservește aproximativ 450 de clienți. Compania este specializată în furnizarea serviciilor de reprezentare ca Parte Responsabilă cu Echilibrarea pentru aproximativ 30% din totalul consumului de energie electrică din România.
Conferința ”Mai multe regenerabile pentru România” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor săi, între care Alive Capital, Astrasun, BCR, EnergoBit, Elektra Renewable Support, Eximprod, Ensys Renewable Solution, ING Bank, LAPP Romania, Metacon, Noark, Photomate, REI Grup, TAW Energy, Volt, Wiren.