Direcția Generală pentru Energie a Comisiei Europene (DG ENER) a organizat recent o vizită de presă axată pe eficiența energetică pentru a prezenta o serie de proiecte inovatoare din Viena, care evidențiază investițiile care ajută la scăderea consumului de energie. Astfel de proiecte indică nu doar beneficiile economisirii energiei – în ceea ce privește reducerea facturilor la energie și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în lupta împotriva schimbărilor climatice – dar sunt și o dovadă că pot fi întreprinse acțiuni pentru a ne reduce dependența de energie, importurile, poluarea aerului, îmbunătățind calitatea vieții pe ansamblu.
Energie geotermală și solară pentru clădiri rezidențiale
Două blocuri rezidențiale datând de la mijlocul secolului al XIX-lea au suferit o renovare majoră, cu sprijinul Fondului pentru Climă și Energie al guvernului austriac. Proiectul a pus accentul pe renovarea generală a unei clădiri de locuit din centrul orașului, care a inclus un sistem de alimentare cu energie alternativă care folosește terenurile individuale. În acest caz, a fost instalată o centrală de generare a energiei care utilizează energia geotermală și energia solară.
„Noi preferăm să o numim ‘restructurare’, pentru că este mult mai mult decât o simplă renovare”, a explicat arhitectul Johannes Zeininger, care a coordonat proiectul. Au fost adăugate noi spații și au fost introduse noi forme de utilizare ale celor existente. Pentru confort și eficiență, au fost folosite încălzirea prin pardoseală și panouri de tavan. Apa este încălzită cu panouri termice fotovoltaice și apoi injectată în conducte subterane. Au fost săpate 18 sonde adânci de 130 de metri pentru stocarea căldurii în pământ prin creșterea temperaturii solului cu 1-3 grade. „Aceasta este geotermie 2.0”, a subliniat Johannes Zeininger, referindu-se la faptul că sursa geotermală este “creată”, și nu doar valorificată. Proiectul a inclus măsuri extinse de conservare și îmbunătățire. Investiția totală a fost de 2 milioane de euro, în timp ce costurile legate de energie au fost în jur de 300.000 de euro.
60% reducere a necesarului de energie pentru clădirea Parlamentului austriac
Clădirea parlamentului federal austriac a fost redeschisă în ianuarie 2023, după patru ani și jumătate de renovare generală și o investiție de 422 de milioane de euro. Luând în considerare caracterul istoric al clădirii, s-a pus un accent deosebit pe renovarea termică, eficiența energetică, durabilitatea și accesibilitatea. Utilizarea panourilor fotovoltaice pe acoperiș nu a fost o opțiune, din două motive principale. În primul rând, eficiența calculată a echipamentelor fotovoltaice nu a fost suficient de mare, iar în al doilea rând, locuitorii preferă să păstreze neschimbat aspectul istoric al clădirii.
Folosind cele mai recente tehnologii și un design modern – de la ferestre noi, la tehnologia de iluminat pe bază de LED – se estimează că schimbările introduse vor reduce necesarul energetic al clădirii cu până la 60 la sută, de la 120 kWh pe metru pătrat la 40 kWh, îmbunătățind în același timp confortul și calitatea mediului de lucru.
Densitatea ajută eficiența energetică
Viena are deja cel mai scăzut consum de energie pe cap de locuitor din Austria și cea mai mare reducere a consumului total de energie finală față de anul 2005, potrivit Urban Innovation Vienna, agenția de climă și inovare a orașului Viena. „Densitatea ajută eficiența energetică”, a spus Michael Cerveny, responsabil pentru problemele energetice. Datorită numărului mare de oameni care locuiesc în oraș, emisiile de gaze cu efect de seră ale Vienei pe cap de locuitor sau pe euro (emisii ale clădirilor, trafic, producție non-ETS) sunt de departe cele mai scăzute din Austria.
În prezent, o treime din toate deplasările din Viena sunt „pe bază de mușchi”, adică pe jos sau cu bicicleta. 30% din călătoriile în oraș sunt „electrice”, cu autovehicule electrice, dar mai ales utilizând o rețea extinsă de tramvaie. Oamenii sunt încurajați să utilizeze transportul public prin intermediul unui abonament care costă 365 de euro pe an (1 euro pe zi), dând dreptul la un număr nelimitat de călătorii cu metroul, tramvaiul și autobuzul (cu excepția liniilor speciale de autobuz expres), trenurile suburbane (ÖBB) și Badner Bahn (spre Vösendorf-Siebenhirten).
Deși Viena are cel mai mic consum de energie pe cap de locuitor pentru încălzire dintre orașele austriece, nu are încă o soluție pentru înlocuirea gazelor naturale ca resursă principală. În Viena, există circa 600.000 de clădiri care folosesc gaz pentru încălzire, iar 80% dintre acestea folosesc centrale individuale pentru fiecare apartament.
Căldură reziduală pentru încălzirea spitalului
Complexul de servere de pe Brünner Straße este operat de compania privată Interxion. În spatele fațadei unei simple clădiri de birouri, pe mii de metri pătrați se găsește o rețea de aproape 120.000 de servere. Acestea au nevoie de o temperatură constantă și trebuie răcite permanent pentru a nu se supraîncălzi.
După o investiție de 3,5 milioane de euro, Wien Energie GmbH preia acum această căldură reziduală și o furnizează clinicii vecine Floridsdorf. Proiectul a permis Wien Energie GmbH să reducă utilizarea gazului pentru încălzire și generarea de energie, ceea ce i-a redus, de asemenea, amprenta de CO2.
Soluții durabile pentru spălătoriile industriale
Grupul SALESIANER este o companie austriacă de familie care oferă servicii de spălătorie de calitate superioară și servicii de închiriere textile de peste 100 de ani. Cu 30 de locații în regiunea ECE și 3.000 de angajați, grupul SALESIANER este un mare consumator de gaze naturale (peste 100 GWh în 2022) și energie electrică (16,8 GWh).
Consumul apare în principal la spălarea lenjeriei și containerelor de transport (abur și electricitate) și în procesele de uscare / călcare (gaz/abur și electricitate).
Pentru a obține economii și eficiență energetică, s-au întreprins acțiuni în vederea optimizării proceselor pe bază de abur și a cazanelor (optimizarea dimensiunilor și a randamentului cazanului cu abur, reducerea pierderilor prin conducte), precum și optimizarea recuperării căldurii. Pentru preîncălzirea apei proaspete au fost folosite apa uzată și aerul evacuat, iar timpul de presare a fost optimizat, într-un program care este implementat în proporție de aproximativ 70% și va continua.
SALESIANER este prima companie austriacă care a obținut eticheta ecologică pentru textilele de închiriat și a fost distinsă cu un renumit premiu pentru reciclarea textilelor acordat de statul austriac.
O brutărie cu 30% mai eficientă din punct de vedere energetic
Ankerbrot a investit peste 30 de milioane de euro în tehnologii de ultimă generație, ceea ce a permis ca noile linii de producție instalate pe un nou amplasament să ajusteze procesul de coacere în funcție de tipul de produse. Drept urmare, noile cuptoare cu ulei termic asigură economii de energie de 50%, adică peste 5,6 milioane kWh pe an, față de cuptoarele transportoare folosite anterior. În ceea ce privește emisiile de carbon, se estimează că noua tehnologie va permite eliminarea unor emisii de peste 1.400 de tone de CO2 pe an.
Îmbunătățirile suplimentare în privința eficienței energetice includ ventilație fără consum energetic, optimizarea procesului din dulapurile de fermentație și utilizarea unor sisteme eficiente de răcire cu NH3 care au un potențial redus de încălzire globală (GWP). Cea mai recentă tehnologie include, de asemenea, recuperarea căldurii reziduale și utilizarea unui sistem fotovoltaic de 1 MWp.