Acasă » Electricitate » BCR susține proiectele de eficiență energetică prin finanțări dedicate

BCR susține proiectele de eficiență energetică prin finanțări dedicate

30 octombrie 2023
Electricitate
energynomics

BCR a acordat în primul semestru din acest an credite corporate în valoare de 5,3 miliarde de lei, din care 30% au fost împrumuturi pentru investiții, incluzând și investiții în unități de producere a energiei din surse regenerabile și pentru proiecte de eficiență energetică.
„Aproximativ 700 de companii care cumulează peste 200.000 de locuri de muncă au luat credite de la noi. Pe zona de IMM, soldul creditelor a crescut cu 12% în 2023”, a declarat Cătălin Bojoga, Project Finance Manager la BCR, la conferința “Eficiență energetică pentru tranziție energetică” organizat la Iași de Energynomics împreună cu Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei.

Potrivit băncii, printre avantajele investițiilor în proiecte de eficiență energetică se numără reducerea costurilor de producție și creșterea competitivității, conformarea cu standardele tehnice si reglementările privind mediul, precum și cu eventuale cerințe de raportare privind sustenabilitatea companiei.

Totodată, companiile care fac astfel de investiții sunt mai puțin vulnerabile față de viitoarele creșteri ale prețurilor la utilități, crescându-le reziliența energetică. În plus, au șanse mai mari să acceseze programe de finanțare.

Cătălin Bojoga a prezentat inclusiv principalele tipuri de proiecte care sunt finanțabile: investiții în echipamente ce aduc îmbunătățirea performanței energetice a procesului industrial, a echipamentului industrial sau a unei facilități industriale, investiții în reabilitarea clădirilor care îmbunătățesc performanța energetică a acestora, respectiv investiții în energie regenerabilă și cogenerare de înaltă eficiență energetică.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CĂTĂLIN BOJOGA

Conferința de la Iași a fost a patra dintr-o serie de 5 programate de platforma de comunicare Energynomics, Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei. Proiectul este finanțat prin Granturile Norvegiene 2014-2021. Conferința finală este programată pe 16 și 17 noiembrie, la București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *