Acasă » Regenerabile » Solar » Solar Open Day debutează cu inaugurarea celui mai mare parc solar din Europa de Sud-Est

Solar Open Day debutează cu inaugurarea celui mai mare parc solar din Europa de Sud-Est

1 noiembrie 2023
Regenerabile
energynomics

Asociația Industriei Fotovoltaice din România (RPIA) a organizat prima ediție a Solar Open Day, un eveniment dedicat energiei solare și care promovează adoptarea unor surse și mijloace sustenabile de producție a energiei. Evenimentul a fost organizat în comuna Rătești, din județul Argeș unde, cu această ocazie, a fost inaugurat cel mai mare parc fotovoltaic din Europa de Sud-Est care urmează să fie conectat în perioada următoare.

”Am dedicat o zi specială pentru a aduce în prim plan energia solară și pentru a crește gradul de conștientizare asupra necesității de a identifica și adopta surse și mijloace sustenabile de producție a energiei. Energia curată nu mai este doar un trend, este singura cale prin care putem să limităm efectele încălzirii globale. Solar Open Day va fi organizat anual și sper să devină un eveniment emblematic pentru România. Debutăm așadar în această cheie, cu inaugurarea celui mai mare parc fotovoltaic nu doar din România, ci din Europa de Sud-Est. Este un moment important pentru sectorul regenerabilelor, în special, dar și pentru economia României, pentru că este un proiect major și o investiție importantă”, a declarat Andrei Manea, director executiv RPIA.

Marius Antonie Negru, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Energiei a participat la Solar Open Day și a fost prezent la inaugurarea parcului fotovoltaic de la Rătești, alături de alți oficiali, diplomați, reprezentanți ai mediului de afaceri și specialiști în domeniu. RPIA a invitat la Rătești și studenți interesați de domeniul energiei, care să fie pregătiți să preia responsabilități imediat după terminarea studiilor, în condițiile în care domeniul fotovoltaic are nevoie de forță de muncă specializată.

„Mulțumesc RPIA și companiilor Econergy și Nofar Energy pentru investiție și pentru eforturile depuse pentru ca acest proiect să devină realitate. Astăzi sărbătorim un moment important pentru sectorul energiei regenerabile din țara noastră. Beneficiile acestei inaugurări sunt numeroase și au un impact semnificativ.  Este o sursă de energie regenerabilă care va contribui la combaterea efectelor încălzirii climatice și, în același timp, proiectul creează locuri de munca în regiune”, a declarat Marius Antonie Negru, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Energiei.

Parcul de la Rătești este proiectul comun al companiilor israeliene Econergy Renewable Energy și Nofar Energy și reprezintă cea mai mare investiție în energie regenerabilă fotovoltaică din România, în valoare de 102 milioane de euro. Cu o suprafață de 170 de hectare, parcul de la Rătești are o capacitate totală instalată de 155 MW și urmează să producă anual aproximativ 220 GWh de energie electrică.

Acest parc fotovoltaic poate alimenta peste 100.000 de gospodării cu energie curată, ceea ce înseamnă eliminarea a 168.000 de tone de CO2, contribuind astfel la obiectivul României de decarbonizare, de a asigura peste 30% din necesarul de energie din surse regenerabile până în 2030.

În prezent, parcul de la Rătești se află în faza de testare și va fi pus în funcțiune în perioada următoare.

„Astăzi este cu adevărat o zi solară pentru noi. Aici, în cel mai mare parc fotovoltaic din România, vedem cum sectorul energiei regenerabile se dezvoltă rapid în România. Parcul de la Rătești este primul parc fotovoltaic al Econergy care urmează să fie conectat în România și face parte dintr-un portofoliu de 2,3GW capacitate în dezvoltare, dintre care 410MW sunt în construcție în întreaga țară, asigurând independența energetică și decarbonizarea sectorului energetic. Piața românească este o piață cheie în sud-estul Europei, care face eforturi pentru a îndeplini obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră asumate pentru 2030. Echipa noastră e mândră să găzduiască evenimentul RPIA și să contribuie la promovarea activităților Asociației, dorind să continuăm acțiunile productive comune”, a subliniat Bogdan Asanache, Country Manager Econergy Romania.

”Astăzi avem onoarea să inaugurăm, în cadrul Solar Open Day, cel mai mare parc fotovoltaic din România și din sud-estul Europei – proiectul Rătești, o realizare de excepție pentru noi și un moment istoric în dezvoltarea energetică din România. Proiectul Rătești marchează un pas important în direcția energiei curate și sustenabile și aduce o contribuție importantă la atingerea țintelor României de decarbonizare până în 2030. Considerăm România drept una dintre piețele cheie de creștere, ținta fiind atingerea de 1GW energie solară până în 2025”, a precizat Favi Stelian, Managing Partner Nofar Energy.

Prin anvergură și capacitate, parcul fotovoltaic de la Rătești reprezintă, alături de celelalte proiecte din sectorul fotovoltaic, o componentă strategică pentru efortul României de a-și consolida independența și securitatea energetică, contribuind astfel la stabilitatea regională și europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *