Acasă » Electricitate » Creșterea traficului de date necesită noi metode de răcire a serverelor și centrelor de date

Creșterea traficului de date necesită noi metode de răcire a serverelor și centrelor de date

9 noiembrie 2023
Electricitate
energynomics

Traficul de date a crescut extrem de mult în ultimii ani iar din acest motiv este nevoie de sisteme tot mai complexe de răcire a serverelor și a centrelor de date la nivel mondial.

„În pandemie a crescut traficul de date și centrele de date au fost aglomerate și aveau nevoie de răcire. În 2010, în lumea era vehiculat un volum de 8 zetabiți de date, iar acum există peste 180.000 de zetabiți. Asta înseamnă un necesar foarte mare de energie”, a declarat Adrian Luca, Team Leader Industrie – Shell Lubricants Division, la Elgeka Ferfelis Romania, la conferința „Digitalizare și eficiență energetică – Cluj-Napoca”, organizată de Energynomics.

Compania Shell a dezvoltat un sistem de imersie în lichid ca formă de răcire a centrelor de date, ca succesor al răcirii cu aer, și estimează că piața acestui sistem va ajunge la 2,5 miliarde de dolari anual până în 2032.

Imersia în lichid este o formă de răcire în care serverul este scufundat într-o baie nonconductivă de lichid. Căldura este transferată lichidului fără a mai fi nevoie de alte componente cum ar fi radiatoare sau ventilatoare.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ADRIAN LUCA

În prima faza, căldura este transferată de la procesor lichidului, provocând fierberea și evaporarea acestuia. În a doua fază, condensorul transformă vaporii în lichid care curge înapoi în baia de imersie, reluând ciclul.

Potrivit lui Luca, prin această metodă, amprenta de carbon se reduce cu 30%, performanța procesorului crește cu 40%, în timp ce consumul de electricitate scade cu 25%, iar cel de apă cu 99%.

Mai multe despre conceptul de immersive cooling!

Totodată, un asemenea sistem se pretează la integrarea cu un consumator de apă caldă, care beneficia de agentul termic produs fără custuri suplimentare.

Conferinţa „Digitalizare și eficiență energetică – Cluj-Napoca” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor ADC, BCR, Elgeka Ferfelis, EnergoBit, Kawasaki Gas Turbine, Noark, Parapet, Photon Energy, Volt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *