Schimbarea sursei principale de energie pentru România este dificilă din cauza creșterii costurilor la produsele de export, însă în viitor toate clădirile vor avea propria sursă fotovoltaică de generare a electricității.
„În România, vectorul energetic este acum gazul, iar pentru noi este greu să trecem la alt vector pentru că asta va genera creșterea costurilor de export a produselor românești, ceea ce va duce la o scădere a exporturilor. Valul încă nu a venit (…) dar în viitor toate clădirile vor avea cel puțin un perete acoperit cu panouri solare”, a declarat Mihai David, președintele COGEN România, la conferința „Digitalizare și eficiență energetică – Cluj-Napoca”, organizată de Energynomics.
Aproximativ 60% din energia consumată în România este energie termică, iar țara trebuie să depășească etapa arderii lemnelor. Comisia Europeană, în componența ei actuală, insistă pe schimbarea vectorului de energie, dar acest proces s-ar putea dovedi greu de îndeplinit.
„În următorii 25 de ani, cogenerarea va fi parte a soluției. Din 2050, Europa speră că toți se vor încălzi cu curent, dar asta e opinia politică. Opinia specialiștilor e un pic diferită. Viitorul e despre platforme hibride, care vor include unități de stocare”, a adăugat David.
Conferinţa „Digitalizare și eficiență energetică – Cluj-Napoca” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor ADC, BCR, Elgeka Ferfelis, EnergoBit, Kawasaki Gas Turbine, Noark, Parapet, Photon Energy, Volt.