Gazul natural rămâne extrem de important pentru tranziția noastră energetică, a spus Cristina Prună, Vicepreședinte Comisia de Industrii și Servicii Camera Deputaților, conform Financial Intelligence.
Chiar dacă se estimează că cererea de gaze naturale din Europa va scădea cu 8% în perioada 2022-2026, va fi în continuare nevoie de gaz natural pe continentul nostru, a precizat ea: “Trebuie să valorificăm această situație și să facem tranziția energetică într-un mod care să profite economiei românești, mai ales că avem rezerve importante de gaze onshore și în perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră.
Dar pentru asta e nevoie de mult curaj, corectitudine față de români, și mai ales de un discurs care să nu frizeze pe alocuri ridicolul”.
“Ni se spune de către ministrul Sebastian Burduja că România are al patrulea cel mai mic preț la nivelul Uniunii Europene pentru gazele naturale plătite de populație. Realitatea e că suntem în top cele mai scumpe țări din UE dacă e uităm la prețurile reale, nu la cele plafonate.
Problema nu se pune dacă consumatorul nu ar trebui sa aibă un preț rezonabil. Cu certitudine, da! Întrebarea este dacă mecanismul de plafonare/compensare a prețurilor trebuia făcut așa, asta în contextul plăților foarte mari pe care le face statul către furnizori, unde oricum există încă restanțe. Schema ne-a costat până acum 22,4 miliarde de lei pentru energie și gaze! Sunt mulți furnizori onești în piață, dar ceva nu funcționează și asta cu știința ANRE. Sper că lucrurile vor ieși la lumină într-o bună zi. Mecanismul a permis ținerea unor prețuri ridicate din piață. Ce poate fi mai greșit de atât economic vorbind?”, a mai spus ea.
„Avem planuri mărețe la nivel regional cu Republica Moldova, Ucraina și Ungaria, ne dorim să fim un pol de securitate energetică în regiune și chiar un hub de gaze. Însă piața a fost schingiuită în cele mai drastice feluri cu putință la nivel intern. În loc să fie dezvoltată, să devină cât mai lichidă și transparentă. România este cea mai importantă piață din regiune și trebuie să ne consolidăm. Vom deveni un hub de gaze doar atunci când vecinii noștri își vor acoperi nevoile de pe piața de la București și o vor vedea ca alternativă la piețele din Turcia sau de la Viena. Cu alte cuvinte, atunci când vor cumpăra de la noi”, a mai adăugat Cristina Prună.