Peste 170 de reprezentanți ai comunității energetice din România au sărbătorit performanțele din industrie la ediția cu numărul 11 a premiilor pentru excelență în energie acordate de Energynomics. Într-o seară de gală, încă o dată găzduită de Cercul Militar Național din București, platforma de comunicare Energynomics a recompensat cele mai meritorii companii, proiecte și personalități ale anului în energie. Secretarul de Stat în Ministerul Energiei Dan Drăgan (vezi VIDEO!) și președintele ANRE George Niculescu (vezi VIDEO!) au deschis seara cu mesajele adresate industriei și cu felicitări pentru Energynomics. ES Gavin Buchan, ambasadorul Canadei în România, Bulgaria și Republica Moldova (vezi VIDEO!), Mark Bowman, Vicepreședintele BERD pentru politici și parteneriate (vezi VIDEO!), și Anna Akhalkatsi, Manager de Țară al Băncii Mondiale pentru România și Ungaria (vezi VIDEO!) au mai luat cuvântul apoi, în seara de gală a energiei.
A urmat decernarea premiilor Energynomics către câștigătorii desemnați de un juriu independent, alcătuit din: Alexandru Pătruți, consilier CNR-CME, Elena Popescu, Ministerul Energiei, Radu Dudău, fondator și director EPG, Radu Bădiță, Director General în cadrul ANRE, Mihai Drăghici, Director | Business Consulting EY, Vasile Iuga, fondator Valorem Business Advisors, Dragoș Fundulea, Principal Roland Berger România, Adrian Ghiță, director executiv FREE, și Diana Robescu, Decanul Facultăţii de Energetică din cadrul Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București.
Seara a inclus o intervenție din partea lui Alexandru Chiriță, directorul general al Electrica SA (vezi VIDEO!).
Responsabilitate socială – E.ON Energie România
La categoria Responsabilitate socială, susținută de Nofar Energy, premiul a fost câștigat de E.ON Energie România pentru programul “Energie în şcolile copilăriei”. E.ON a investit aprox. 4,4 milioane de euro pentru îmbunătățirea condițiilor de studiu și eficientizarea consumului de energie prin iluminarea sălilor de clasă bazată pe tehnologie LED. Programul „Energie în şcolile copilăriei” acoperă, până la finalul acestui an, 83 de instituții de învățământ, 50.000 de elevi și profesori beneficiari..
Printre companiile nominalizate s-au mai numărat Adrem, CEZ România, Nuclearelectrica și Wiren.
Tranzacția anului – Polenergia
Premiul pentru Tranzacția anului fost obținut de Polenergia pentru preluarea de la Grupul Naxxar a 60% din compania de proiect care dezvoltă parcul eolian NX4. Proiectul NX4 presupune construirea unor parcuri eoliene cu o capacitate totală de până la 685,6 MW, situate în județul Tulcea. Printre nominalizări s-au mai numărat Enery Power Holding, Eurowind Energy, TotalEnergies și Premier Energy.
Realizarea anului în domeniul energiei verzi – TMK Hydroenergy Power
TMK Hydroenergy Power, parte din Grupul CEZ, a convins juriul cu finalizarea construcțiilor pe lacul Grebla pentru primul sistem fotovoltaic plutitor. Inițiativa este una de pionierat și reprezintă un pas semnificativ către sustenabilitate, prin exploatarea energiei soarelui și a apei într-un mod inovator. Au mai fost nominalizate la această categorie proiecte din partea Delgaz Grid, Elektra Renewable Support, EnergoBit, nextE, Nofar Energy și Waldevar Energy.
VEZI GALERIA EXTINSĂ CU FOTOGRAFIILE DE LA ENERGYNOMICS AWARDS 2023!
Finanțarea anului – Hidroelectrica
Premiul pentru Finanțarea anului a fost câștigat de Hidroelectrica. Compania a atras din piață a 1.9 miliarde de euro prin listarea la BVB, cel mai mare IPO realizat vreodată la Bursa de Valori București. Listarea „reprezintă un moment crucial pentru Hidroelectrica, deschizându-ne noi oportunități de dezvoltare și creștere”, potrivit lui Bogdan Bodea, CEO al Hidroelectrica, la momentul listării. La această categorie au fost mai fost nominalizate candidaturi din partea a patru companii: Delgaz Grid, Ensys, Photon Energy și Shikun and Binui Energy.
Premiul pentru Managerul anului – Cosmin Ghiță, Nuclearelectrica
Premiul pentru Managerul anului a fost câștigat de directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, care a contribuit la avansul proiectelor de investiții – Retehnologizarea Unității 1, realizarea Unităților 3 și 4, precum și la stabilirea strategiei pentru dezvoltare a și implementare a SMR în România. La această categorie, au mai fost nominalizați Alexandru Chiriță, CEO Electrica SA, Elena Popescu, CEO Elektra Renewable Support, Favieli Stelian, CEO Nofar Energy, Giacomo Billi, CEO Alive Capital, Ion Sterian, CEO Transgaz, și Sebastian Crișan, CEO Ensys.
Premiera anului – PPC
La categoria Premiera anului, susținută de Photomate, premiul a revenit companiei PPC, pentru intrarea pe piața din România, prin preluarea activelor Enel. Au mai fost 4 proiecte nominalizate: Harta regenerabilelor (Delgaz Grid), prima instalație de stocare din România intrată în operare comercială (LSG Group), inaugurarea proiectului Rățești PV Park de 155 MW (Nofar Energy) și primul parc hibrid din România dedicat cercetării producției și stocării energiei electrice (PARAPET & INCDTIM & TREC).
Eficiență energetică – Siemens
La categoria Eficiență energetică, susținută de Parapet, premiul din acest an a revenit companiei Siemens pentru proiectele în care au utilizat soluții digitalizate pentru eficiență energetică în industria de apă și tratare a apei. Au fost mai fost nominalizate candidaturi din partea Energo Power, ENGIE România și TMK Hydroenergy Power.
Premiul pentru reușite extraordinare – OMV Petrom și Romgaz
Premiul pentru reușite extraordinare a fost câștigat de companiile OMV Petrom și Romgaz, pentru decizia de investiție în proiectul Neptun Deep. Prin anvergura sa, acest proiect este un element decisiv în relansarea industriei naționale de petrol și gaze, începând cu forța umană, va da o nouă dinamică întregului sector național și va transforma România într-un jucător major la nivel regional. OMV Petrom și Romgaz vor investi împreună până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului, care va aduce în exploatare aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Prima producție este estimată pentru anul 2027, iar producția pe platou va fi de aproximativ 140 kboe/zi, timp de aproape 10 ani.
La această categorie au mai fost înscrise 2 candidaturi: Ensys, care a instalat doar în 2023 aproape 4.500 de sisteme fotovoltaice rezidențiale, și XP (fosta Expert Petroleum), prima companie românească care a aderat la OGMP Gold Standard, ceea ce garantează un parcurs credibil și explicit către cea mai înaltă calitate de raportare a emisiilor de metan.
Premiul pentru rezultate remarcabile în carieră – Teodor Chirica
Premiul pentru rezultate remarcabile în carieră a fost decernat domnului Teodor Chirica, o personalitate marcantă a industriei nucleare românești, doctor inginer cu o vastă experiență în industria energetică românească, atât din punct de vedere tehnic, cât și managerial, specializat în energie nucleară, fiind implicat activ în activități de inginerie pentru dezvoltarea proiectelor CANDU în România încă de la începutul anilor ’80.
Premiul pentru cea mai bună inițiativă pentru tranziția energetică – ADC
Categoria “Cea mai bună inițiativă pentru tranziția energetică”, susținută în acest an de Alive Capital, a avut ca laureat compania ADC, pentru Fotovoltaic Training Hub. Inițiativa este o premieră pentru acest segment și oferă nu doar o platformă de prezentare a celor mai recente oferte de instalații de panouri fotovoltaice, consultanță financiară și asistență tehnică, dar și soluții educaționale în urma unei investiții estimate până acum la peste 100.000 euro.
Au mai concurat la această categorie proiecte propuse de Elektra Renewable Support, FPPG, ProCredit și Wiren.
Tânărul profesionist în energie – Emanuel Lehaci, VOLT EVSE Distribution
Câștigătorul ediției 2023 la această categorie, susținută de E.On România, este Emanuel Lehaci, Project Manager în cadrul VOLT EVSE Distribution, pentru 15 proiecte fotovoltaice distincte coordonate în decursul unui an, cu experiență anterioară dovedită în site management, coordonare și proiectare instalații electrice. Printre nominalizații la această categorie, s-au mai numărat Gina-Maria Andrei (Alive Capital), Lucian Ene (Schneider Electric), Mihaela Popescu și Tudor-Alin Alexe (Revicon), respectiv Nicușor-Constantin Toma (Delgaz Grid).
Premiul “Mihnea Constantinescu” pentru excelență în serviciul public – Tatiana Iosiper
Prin decizia colegială a Asociației Mihnea Constantinescu și Energynomics, Tatiana Iosiper este câștigătoarea anului 2023 la această categorie. Tatiana Iosiper a făcut parte din echipa care a servit binele comun cu dăruirea și convingerea că România trebuie să se transforme pe măsura aspirațiilor și potențialului cetățenilor ei. A contribuit la ancorarea Euro-Atlantică și la democratizarea României. În 2002 a primit Diploma de merit acordată de Președintele României pentru contribuția la aderarea României la NATO.
Este ministru plenipotențiar și și-a început cariera în anul 1992 în Ministerul de Externe. A efectuat misiuni diplomatice la Washington, DC (1996-2000 și 2001-2006) și Tel Aviv (2007-2013). În Centrala MAE a fost purtător de cuvânt și director al Direcției Relații cu Mass Media (2000-2001). A reprezentat România în cadrul Comitetului Înalților Funcționari al OCEMN (2013-2016).
În prezent, Tatiana Iosiper face parte din echipa ANRE.
Din 2013, premiile oferite de Energynomics au rolul de a recunoaște și răsplăti reușita și bunele practici în sectorul energetic din România. Partenerii Energynomics din acest an au fost ADC, Alexandrion Group, Alive Capital,CIS Gaz, CEZ Romania, Datacor, E.On, Electrica, EnergoBit, EnergoPower, Enevo Group, Ensys, Exim Banca Românească, Huawei, ING Bank Romania, Kawasaki Gas Turbine Europe, Noark, Nofar Energy, OMV Petrom, OX2, Photomate, Renomia Gallagher, Rezolv Energy, Romgaz, Transelectrica, Transgaz, Volt, Waldevar, XP. Cu sprijinul Imsol, Sixt.
Parteneri strategici pentru ediția Energynomics Awards 2023 au fost ACCER, ACUE, AFEER, AIIR, CRE, EFdeN, EPG, FPPG, HENRO, PATRES, RPIA, RWEA.