Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) colaborează cu Ministerul Energiei în elaborarea legislației pentru implementarea contractelor pentru diferență (CfDs), măsură care, odată aplicată, va atrage investiții în unități de producere a energiei din surse regenerabile de 5GW, a declarat Mark Bowman, vicepreședintele băncii pentru politici și parteneriate.
„Sperăm ca aceste contracte pentru diferență să fie finalizate curând. Acest lucru va atrage investiții de 5GW până în 2025 și sperăm să fim implicați în unele dintre aceste proiecte”, a spus Bowman, cu ocazia celei de-a 11-a ediții a Galei Premiilor Energynomics.
El a adăugat că România are un potențial uriaș de a reduce consumul de energie prin măsuri de eficiență energetică, iar stocarea energiei va deveni tot mai importantă în gestionarea surselor de energie intermitentă.
În acest context, reducerea emisiilor poluante este o provocare care necesită investiții semnificative.
Energiile regenerabile sunt ”mai curate, mai ieftine și au sens din punct de vedere economic”, în timp ce combustibilii fosili sunt ”murdari, scumpi și nu sunt de încredere”. ”Țările care vor profita de pe urma energiei regenerabile sunt cele care vor avea succes în viitor, iar pentru a profita de această ocazie este nevoie de investiții semnificative, dar și de finanțare pentru proiectele bune”, a adăugat el.
Bowman a precizat că finanțarea extinderii energiilor regenerabile este o prioritate pentru BERD. De altfel, jumătate din investițiile BERD sunt verzi, iar de la începutul acestui an toate investițiile băncii sunt aliniate cerințelor climatice.
Energynomics Awards se bucură de susținerea și încrederea celor mai reputate instituții și asociații profesionale din domeniul energetic autohton. Proiectul Energynomics Awards este în cea mai mare măsură autofinanțat, propus și organizat de Energynomics și susținut în acest an partenerii săi: ADC, Alexandrion Group, Alive Capital,CIS Gaz, CEZ Romania, Datacor, E.On, Electrica, EnergoBit, EnergoPower, Enevo Group, Ensys, Exim Banca Românească, Huawei, ING Bank Romania, Kawasaki Gas Turbine Europe, Noark, Nofar Energy, OMV Petrom, OX2, Photomate, Renomia Gallagher, Rezolv Energy, Romgaz, Transelectrica, Transgaz, Volt, Waldevar, XP. Cu sprijinul Imsol, Sixt.
Parteneri strategici pentru ediția Energynomics Awards 2023 sunt ACCER, ACUE, AFEER, AIIR, CRE, EFdeN, EPG, FPPG, HENRO, PATRES, RPIA, RWEA.