Acasă » Regenerabile » BERD analizează două noi proiecte eoliene în România totalizând 563 MW

BERD analizează două noi proiecte eoliene în România totalizând 563 MW

18 decembrie 2023
Eolian
energynomics

Pe 13 decembrie, BERD a anunțat că două noi proiecte eoliene private din România se află în faza inițială de finanțare. Proiectele onshore constau în dezvoltarea, construcția și operarea unui proiect de parc eolian de 461 MW în județul Buzău (Vifor Wind), respectiv a unui parc eolian de 102 MW în regiunea Brăila (Urleasca Wind). Data aprobării pentru fiecare dintre finanțările potențiale este 21 februarie 2024, respectiv 7 februarie 2024 (49,5 milioane de euro).

Proiectul eolian Urleasca este format din 17 turbine eoliene cu o capacitate instalată de 102 MW și se preconizează că va genera 270 GWh de energie electrică pe an. Urleasca Wind Farm SRL este o societate cu răspundere limitată constituită în România și înființată cu scopul unic de a construi și exploata parcul eolian Urleasca. Societatea este deținută în totalitate de BIG Energia Holdings kft, înființată în Ungaria, care, la rândul ei, este deținută de BIG Shopping Centers ltd. și MEGA OR ltd., ambele fiind companii israeliene care activează ca proprietari și dezvoltatori de centre comerciale și proprietăți logistice. Ambele sunt listate la bursa de la Tel Aviv.

Proiectul Vifor Wind constă în 72 de turbine eoliene cu o capacitate instalată de 462 MW și economii de CO2 estimate la aproximativ 480 de mii de tone pe an. First Look Solutions S.A. este un vehicul cu scop special constituit în România, înființat cu scopul unic de a implementa proiectul. Societatea este deținută de Rezolv Energy (51%) și Low Carbon (49%). Rezolv Energy este un producător independent de energie regenerabilă susținut de Actis, un investitor global de top în infrastructura durabilă. Low Carbon este o companie globală de energie regenerabilă care investește și exploatează proiecte de energie regenerabilă la scară mare.

Acestea sunt cele mai recente două proiecte din portofoliul de energie al BERD în România, care cuprinde 8 proiecte începând cu 2021. BERD colaborează cu Ministerul Energiei și cu alte autorități din România pentru a crea cadrul legal și de reglementare necesar pentru schema de sprijin CfD și pentru a pune în aplicare procesul de licitație competitivă pentru prima rundă de licitații în viitorul apropiat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *