OMV Petrom a alocat în acest an 8 miliarde de lei pentru investiții, din care 1,5 miliarde de lei pentru achiziții, a anunțat, luni, directorul financiar al OMV Petrom, Alina Popa, în cadrul unui eveniment de specialitate.
„Nu am comunicat cu exactitate valoarea tranzacțiilor din motive de confidențialitate (din 2023 – n.r.), însă ce am comunicat este pentru anul 2024. OMV Petrom o să intre în cea mai intensă perioadă de investiții din istoria companiei. Şi practic avem o valoare totală planificată a investițiilor OMV Petrom de 8 miliarde de lei, din care 1,5 miliarde de lei este o sumă estimată pentru tranzacțiile de achiziții, atât pentru finalizarea acestor tranzacții menționate, cât şi pentru alte oportunități pe care le vom identifica anul acesta”, a spus Alina Popa, conform Agerpres.
Întrebată care sunt domeniile spre care îşi îndreaptă atenția compania, ea a menționat: energia regenerabilă, atât proiecte eoliene cât şi fotovoltaice, biocombustibili, soluții alternative pentru mobilitate – rețele de încărcare electrice, captare – stocare de dioxid de carbon şi hidrogen.
„Strategia de achiziții de M&A este parte din strategia OMV Petrom, o strategie de transformare către un viitor cu emisii reduse de carbon în care noi țintim poziția de leader în tranziția energetică din Europa de Sud Est şi în care ne-am asumat nişte obiective foarte clare când vine vorba de reducerea de emisii de carbon. Am anunțat un buget de 11 miliarde (de euro – n.r.), 35% din investițiile noastre, practic 3,7 miliarde de euro sunt destinate activităților cu emisii de carbon reduse sau fără emisii de carbon, fiind atât proiecte de achiziții cât şi proiecte de creştere organică dezvoltate intern de OMV Petrom”, a spus Alina Popa.
De asemenea, ea a fost întrebată dacă la nivelul companiei există o divizie specializată, iar Alina Popa a spus că a fost dezvoltată o echipă proprie de M&A, dar compania lucrează şi cu consultanți, atât pentru identificarea oportunități, cât şi pentru evaluare sau semnarea contractelor.
OMV Petrom va investi 11 miliarde de euro până în 2030 pentru reducerea emisiilor de carbon, acesta fiind cel mai mare plan de investiții private în sectorul energetic din România, potrivit Strategiei 2030 a companiei „Transformare pentru un viitor cu emisii reduse de carbon”, publicată anul trecut pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti.