Paşii următori ieşirii din mecanismul de plafonare a prețurilor la energie trebuie pregătiți în cursul acestui an şi trebuie găsite soluții pentru ca piața să funcționeze bine, cu prețuri rezonabile şi protecția celor vulnerabili, a declarat, marți, preşedintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.
„Pe energie este cea mai masivă intervenție pe care a avut-o statul în ultimii ani, şi pentru că a fost criza cea mai puternică. (…) Acum prețurile şi-au revenit în bună măsură la normal. Şocul energetic al războiului din Ucraina a fost în buna măsură absorbit, vedem cum prețurile au scăzut şi încep să fie sub nivelul la care au fost ele plafonate de Guvern. Şi, de aceea, în cursul acestui an, trebuie cel puțin să pregătim paşii următori. La un moment dat va trebui să ieşim din acest mecanism de plafonare a prețurilor la energie şi trebuie, în cursul acestui an, Guvernul, cu reglementatorul şi cu noi, să găsim soluții ca piața să funcționeze bine, cu prețuri rezonabile şi cu măsuri de protecție a celor vulnerabili. (…) Ei vor trebui asistați în continuare. Trebuie să avem paşii pregătiți pentru normalizarea situației, pentru ieşirea din situația asta extraordinară de plafonare a prețurilor şi intrarea într-o perioadă normală de funcționare a pieței de energie”, a explicat Chirițoiu, citat de Agerpres.
El a reamintit că Legea actuală spune că mecanismul de plafonare este în vigoare până în primăvara anului viitor şi a subliniat că, în opinia sa, anul acesta „trebuie să gândim ce facem după aceea”.
Bogdan Chirițoiu a menționat că una dintre propunerile Consiliului Concurenței pentru îmbunătățirea cadrului legal vizează faptul că, în cazul unui contract, ambele părți ar trebui să îşi respecte angajamentele.
„Se pare că sunt disfuncționalități în piață. Faptul că poți să ieşi uşor dintr-un contract… I-am promis unui client că o să îi dau energie cu un preț şi când văd că pe piață prețul s-a dublat, atunci nu îi mai dau energie, reziliez contractul şi mă duc şi o vând pe piață la preț mai mare. S-a întâmplat (…). Când ai un contract, contractul e la bine şi la rău (…) Genul acesta de comportamente nu ar trebui permise. Ambele părți ar trebui să-şi respecte angajamentele din contract. Asta este una dintre propunerile pe care le facem pentru îmbunătățirea cadrului legal”, a afirmat preşedintele autorității de concurență.
El a precizat că, în noua arhitectură a pieței de energie, Comisia Europeană recomandă ca pentru consumatorii casnici să avem contracte pe termen foarte lung.
„Noi, în România, avem şi contracte pe câteva luni… Trebui să avem contracte cu termen mai lung care să dea predictibilitate”, a spus Chirițoiu.
Acesta a adăugat că o altă propunere este ca furnizorii să fie toți obligați să aibă şi un fel de ofertă standard, uşor comparabilă pentru consumatori.