Prima emisiune de obligațiuni verzi lansată de statul român joi pe piața internațională a fost un succes. Emisiunea, de 2 miliarde de euro, a fost suprasubscrisă, primind oferte de 10 miliarde euro. Titlurile verzi, emise pe 12 ani, au scadență pe 22 februarie 2036.
În paralel, România a emis şi obligațiuni convenționale pe şapte ani, emisiune tot de 2 miliarde de euro, conform Reuters.
Ministerul Finanțelor a emis cadrul necesar pentru emiterea obligațiunilor verzi încă de anul trecut, iar şeful Trezoreriei, Ştefan Nanu, a declarat în luna decembrie că România are de gând să emită primele sale obligațiuni verzi în prima jumătate a lui 2024.
De asemenea, Ştefan Nanu a precizat că România intenționează să devină un emitent anual frecvent de obligațiuni verzi şi că va încerca să mențină emisiunile la un volum mic.
România va utiliza obligațiunile verzi pentru a finanța proiecte în domeniul transportului ecologic, îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor şi reîmpăduriri, printre altele.
Toate cele trei mari agenții de rating atribuie României cea mai mică notă din categoria „investment grade”, însoțită de o perspectivă stabilă.
Aranjorii emisiunii de joi sunt Citi, HSBC, Erste Group, JP Morgan şi Societe Generale.