Acasă » Regenerabile » Antibiotice SA a finalizat prima centrală fotovoltaică finanțată prin PNRR – 2,5 MW

Antibiotice SA a finalizat prima centrală fotovoltaică finanțată prin PNRR – 2,5 MW

energynomics

Antibiotice SA a obținut în luna martie certificatul de racordare ceea ce permite funcționarea și producția pentru consumul propriu a centralei electrice fotovoltaice de 2,5 MW (CEF 2,5 MW), investiție ce face parte din strategia de dezvoltare durabilă a companiei.

Investiția totală în acest proiect este de 11,88 milioane de lei, din care suma de 4,07 milioane de lei a fost acordată de către Ministerul Energiei din fonduri europene aferente Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), diferența fiind asigurată din fondurile proprii ale companiei.

CEF 2,5 MW  este amplasată pe platforma companiei și se întinde pe o suprafață construită de 31.428 metri pătrați, unde au fost instalate 4.680 panouri fotovoltaice. Centrala va produce, în medie, 3,500 MWh/an, reducând amprenta de carbon cu peste 2.000 de tone anual, contribuind la dezvoltarea rezilienței la schimbările climatice prin reducerea semnificativă a emisiilor cu efect de seră.

”Reducerea amprentei de carbon, având în vedere perspectiva UE de a atinge neutralitatea climatică în orizontul 2050, reprezintă o preocupare strategică pentru compania Antibiotice. Ne-am construit o strategie privind eficiența energetică pe platforma noastră industrială care să ne asigure un anumit grad de autonomie energetică în procesele industriale, iar această investiție reprezintă un pas inportant în această direcție. Din totalul energiei consumate, vom asigura peste un sfert din surse regenerabile și acest aspect va contribui semnificativ în procesul de decarbonizare”, a declarat Ioan Nani, director general Antibiotice.

Pentru realizarea acestui proiect, specialiștii din companie au întocmit un studiu de soluții privind oportunitatea montării de panouri fotovoltaice atât pe terenul neutilizat al companiei, cât și pe o parte din acoperișurile clădirilor din companie.

În urma analizei studiului, managementul companiei a aprobat proiectul, bazând-se pe  pregătirea specialiștilor săi în domeniul energetic, precum și pe dorința acestora de implicare în proiecte provocatoare. De altfel, proiectul fotovoltaic la sol de la Antibiotice este cel mai mare  de acest profil finalizat în cadrul unei companii industriale din zona Iași.

Antibiotice are o experiență bogată în accesarea de programe cu finanțare din fonduri europene, derulând mai multe  proiecte care s-au finalizat cu bine. Lansarea apelului de proiecte pe PNRR, Componenta C6-Energie, a fost o oportunitate pentru implementarea proiectului CEF 2,5 MW prin această axă de finanțare.

Faptul că proiectul CEF 2,5 MW este primul definitivat scoate în evidență încă o dată experiența personalului din cadrul companiei pentru proiecte cu finanțări europene. Experiența a fost folosită în derularea proiectului prin PNRR, un program dificil, cu o legislație nouă în conformitate cu cerințele UE, cu o serie de  etape dificile, dar nu imposibil de rezolvat.

“Mă bucur ca acest proiect al companiei este primul proiect definitivat pe PNRR Componenta 6-Energie,  pentru puteri mai mari de 1 MW. Menționez că la reușita acestuia au contribuit și partenerii noștri prin consultanța oferită, respectiv Delgaz Grid, Transelectrica și ANRE, în cadrul bunelor relații pe care compania Antibiotice le are cu  acestea”, a explicat Teodor Poiată, manager energetic în cadrul companiei. „Totodată, apreciem modul de colaborare cu reprezentanții Ministerului Energiei din cadrul programului PNRR, ale căror recomandări, sfaturi și sugestii au avut un rol important în desfășurarea corespunzatoare a proiectului. Nu în ultimul rând trebuie să scot în evidență efortul echipei de specialiști de la Antibiotice, care a trebuit să studieze și să aplice legislația complexa cu privire la panourile fotovoltaice cu o putere instalată mai mare de 1 MW și legislația specifică programului PNRR privind procedurile de achiziție, de derulare și încadrare în timp a etapelor proiectului, modalitatea de achitare a facturilor, etc.”

Tot în acest an, compania are în plan și implementarea unui centrale de panouri fotovoltaice de 1,2 MW pe clădirile din companie, astfel încât producția de energie verde care să asigure autonomia din punct de vedere energetic să crească până la aproximativ 35% din necesarul platformei industriale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *