Furnizorul gaze naturale şi energie electrică Premier Energy intenționează ca în următorii doi-trei ani să îşi majoreze cu 50% capacitățile de producție de energie regenerabilă din România, până la 1,5 GW, şi în paralel să continue să investească în Republica Moldova, au declarat pentru Reuters directorii companiei cu sediul la Bucureşti.
În prezent, Premier Energy, companie controlată de holdingul ceh Emma Capital, are în România proiecte verzi cu o capacitate de 1.000 de MW, proiecte care sunt în proprietate, administrare sau sunt în curs de dezvoltare şi care sunt împărțite în mod egal între proiecte eoliene şi fotovoltaice.
Compania a construit anul trecut un parc fotovoltaic de 10 MW în Republica Moldova şi vrea să adauge alți 20 de MW în 2024. Premier Energy este al treilea mare distribuitor de gaze din România şi cel mai mare furnizor şi distribuitor de electricitate din Republica Moldova.
“Cea mai mare creştere este în domeniul producției şi furnizării de electricitate. Şi asta va continua să fie o zonă pe care ne vom concentra în termeni de creştere”, a declarat directorul financiar de la Premier Energy, Peter Stohr, potrivit Agerpres.
România vrea să îşi reducă emisiile de carbon pentru a îndeplini obiectivele climatice ale UE şi a-şi consolida securitatea energetică, o problemă care a devenit mai acută după invazia rusească din Ucraina. În calitate de țară membră UE, România s-a angajat să elimine cărbunele până în 2032, şi să îl înlocuiască cu gaze naturale, energie nucleară şi energie regenerabilă.
Directorul general de la Premier Energy, Jose Gar, a spus că lipsa de PPA-uri (contracte de achiziție de energie pe termen lung) cu consumatorii comerciali este una din principalele provocări la adresa capacității dezvoltatorilor de proiecte regenerabile de a obține finanțare de la bănci, înainte de construirea facilităților.
Premier Energy a început să opereze în România în urmă cu peste un deceniu şi veniturile sale au crescut de la 13 milioane de euro până la aproape 900 milioane de euro în 2023, după ce între timp a încheiat un şir de 25 de achiziții.
“Suntem optimişti cu privire la perspectivele de creştere ale companiei aşa că am putea să analizăm o diversificare a nevoile de finanțare”, a declarat directorul financiar Peter Stohr, întrebat dacă Premier Energy se gândeşte la o listare la Bursa de Valori de la Bucureşti pe termen scurt.
Premier Energy a anunțat, la finalul anului trecut, că a achiziționat compania CEZ Vânzare, deținută de Macquarie Asset Management, cu un portofoliu de 1,4 milioane de clienți. Consiliul Concurenței analizează tranzacția.