Piața de proiecte de producere a energiei în panouri fotovoltaice „a explodat” în ultimii doi ani, dar până în 2027 se vor finaliza foarte puține centrale noi, respectiv 20%, a declarat Adrian Paraschiv, Country Manager al Photomate, cu ocazia conferinței “2024: An definitoriu pentru sectorul regenerabilelor din România”.
„La nivel optimist, se vor face 20% dintre aceste proiecte până în 2027, Deci, aproximativ 1 GW. Acum vedem un decalaj între euforia generată anii trecuți de prețul energiei și prețul actual”, a spus el.
În urmă cu doi ani, în România piața „a explodat” și, de la proiecte în special rezidențiale de dimensiuni mici, a ajuns la investiții în unități de sute de megawați și pentru stocarea energiei.
Cu toate acestea, multe dintre aceste proiecte nu se vor realiza niciodată.
„Trebuie să fim realiști în ceea ce privește implementarea proiectelor, pentru că sunt mulți gigawați pe hârtie, dar în realitate implementarea are un alt ritm. Până acum câțiva ani, rețeaua electrică a fost blocată de hârtii – multe ATR-uri obținute pe mulți ani care nu s-au concretizat niciodată și au blocat alte investiții”, a adăugat Paraschiv.
Conferința “2024: An definitoriu pentru sectorul regenerabilelor din România” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: ADC, Alive Capital, CRC Energy, Elektra Renewable Support, EnergoPower, Ensys, Extro, Horváth, ING Bank, LONGi Solar, Monsson Operation, Nofar Energy, OX2 România, Photomate, PNE Romania, Polytrade Global, REI Grup, Renomia, Sph3ra Management Solutions, Transelectrica, WALDEVAR Energy, Wiren Romania. Cu această ocazie, Energynomics a lansat primul său raport în baza inițiativei „Monitorul marilor proiecte fotovoltaice din România”.