Situația finanțelor publice rămâne fragilă şi generează îngrijorarea că ținta de deficit bugetar pentru acest an riscă să nu fie atinsă, reducerea deficitului trebuind să se realizeze printr-un mix de măsuri care să vizeze şi zona cheltuielilor bugetare şi, mai ales, administrare fiscală pentru a obține o colectare mai mare a taxelor existente, a declarat preşedintele Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Daniel Anghel, după o întâlnire a investitorilor cu ministrul Finanțelor şi echipa acestuia.
Potrivit unui comunicat, Consiliul Investitorilor Străini a continuat dialogul cu Ministerul Finanțelor, prin organizarea unui eveniment dedicat strategiei fiscale care a reunit jumătate dintre preşedinții şi directorii financiari ai membrilor FIC cu ministrul Finanțelor, Marcel Boloş, şi echipa acestuia de la minister şi Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).
În cadrul evenimentului, investitorii au adresat întrebări privind sustenabilitatea bugetului de stat, reforma fiscală, digitalizarea ANAF şi implementarea sistemelor electronice de raportare, impactul măsurilor adoptate anul trecut, măsurile de sprijinire a investițiilor mari şi de stimulare a inovației, cercetării şi dezvoltării, evoluțiile din piețele financiare internaționale şi dialogul cu agențiile de rating, finanțarea sistemului de sănătate, conform Agerpres.
„Ministrul şi echipa sa au răspuns deschis la toate întrebările şi au subliniat importanța discuțiilor tehnice lunare cu reprezentanții FIC. În plus, ministrul Finanțelor a confirmat că în 2024 nu vor fi introduse taxe sau impozite noi şi nici nu vor fi majorate cele existente, iar susținerea investițiilor mari prin scheme de ajutor de stat este una dintre temele centrale pentru minister”, se spune în comunicat.
Membrii FIC susțin abordarea strategică, pe termen mediu şi lung, a domeniilor cheie, aşa cum este cazul şi regimului fiscal, care trebuie analizat din perspectiva rezultatelor înregistrate la nivelul colectării şi contribuției la bugetul de stat, dar şi a dezvoltării economice şi identificarea acelor elemente care trebuie ajustate şi a soluțiilor durabile.
„Situația finanțelor publice rămâne în continuare fragilă şi generează îngrijorarea că ținta de deficit bugetar pentru acest an riscă să nu fie atinsă. Eforturile pentru consolidarea fiscală sunt esențiale pentru percepția investitorilor, pentru îndeplinirea condiționalităților din PNRR şi implicit pentru atragerea fondurilor europene prin acest mecanism. Ca urmare, este foarte important să vedem dacă măsurile luate, în speță pachetul fiscal intrat în vigoare în acest an, au rezultatele scontate şi care sunt politicile fiscale viitoare. Dacă pachetul fiscal nu îşi atinge obiectivul, mediul de afaceri se poate aştepta la alte decizii în plan fiscal. Însă reducerea deficitului ar trebui să se realizeze printr-un mix de măsuri care să vizeze şi zona cheltuielilor bugetare şi, mai ales, administrare fiscală pentru a obține o colectare mai mare a taxelor existente. Din această perspectivă susținem că reforma şi digitalizarea ANAF rămân vitale pentru consolidarea fiscală. În acelaşi timp un cadru fiscal predictibil şi stabil este necesar pentru ca mediul de afaceri să realizeze investiții cu impact pentru economie şi, evident, pentru încasările bugetului de stat. Aşa cum am declarat constant, FIC susține predictibilitatea şi transparența politicilor publice, iar aceste întâlniri cu reprezentanții Ministerului de Finanțe sunt esențiale pentru promovarea dialogului cu mediul de afaceri”, a declarat preşedintele FIC, Daniel Anghel.
Încă din anul 2019, România se află într-un context bugetar complicat şi este nevoie de o abordare echilibrată din partea autorităților pentru a asigura menținerea în deficitul asumat pentru 2024, susține FIC. Preşedinții şi liderii financiari ai membrilor FIC şi reprezentanții MF au agreat că, pentru a asigura sustenabilitatea bugetului de stat, sunt necesare măsuri pentru susținerea investițiilor cu o valoare adăugată mare, îmbunătățirea colectării prin modernizarea întregii arhitecturi a ANAF şi eficientizarea şi prioritizarea cheltuielilor cu administrarea serviciilor publice.
„Investițiile private pot avea o contribuție semnificativă în relansarea economică, însă este necesar un dialog constant între autorități şi investitori pentru a seta direcțiile strategice pentru economie. (…) De asemenea, este important ca mediul de afaceri să facă parte din dezbaterile cu privire la reforma fiscală, iar principiile noului sistem să fie bazate pe predictibilitate, echitate, ajustarea dezechilibrelor, claritate şi reducerea zonelor gri”, se mai spune în document.
Reprezentanții FIC şi ai Ministrului Finanțelor au conchis că parteneriatul dintre FIC şi Ministerul Finanțelor va continua în luna aprilie cu discuții tehnice cu privire la reforma fiscală şi digitalizarea ANAF.