Acasă » Regenerabile » Investitorii, la Solar Energy Bucharest Summit: Nu se mai poate fără stocare, contractele axate pe preț vor dispărea

Investitorii, la Solar Energy Bucharest Summit: Nu se mai poate fără stocare, contractele axate pe preț vor dispărea

4 aprilie 2024
Agrovoltaic
Bogdan Tudorache

Prețurile negative au dus la prețuri uriașe pe piața de echilibrare, care ar trebui investigată de autorități, însă există un stres la nivelul sistemului, iar fără stocare de mari dimensiuni, capacitățile mari prevăzute în PNIESC vor fi foarte greu de realizat, pentru că ”ne vom tot întâlni cu astfel de scenarii”, a spus Martin Moise, prim-vicepreședinte Patres, în cadrul Solar Energy Bucharest Summit. Totodată, Guvernul prelungește schema de plafonare în mod nejustificat, întrucât prețurile energiei au scăzut, îndemnând consumatorii mari să nu încheie contracte bilaterale (PPA), pentru că ”vine statul și îi compensează”.

El a declarat, pentru Energynomics, că tendința din piață a ultimelor zile cu prețuri negative nu poate fi luată ca un punct de referință pentru evoluția viitoare a prețului, iar mixul cu stocare reprezintă soluția pentru viitor.

De altfel, majoritatea soluțiilor prezentate la Solar Energy Bucharest Summit includ stocarea, și multe firme noi, în special din China, au decis să intre în România pentru a valorifica potențialul imens al pieței.

Guo Haoran, CEO al Dahai Solar, susține că firma sa are un buget destul de mare pentru dezvoltarea afacerilor în România. GoodWe, producător de soluții de stocare a energiei și invertoare listat la Bursa de Valori din Shanghai, a intrat recent pe piața din România și caută parteneri și noi angajați. Kenderessy Robert, regional Sales Manager Balkans Area la SolaX Power, reprezintă o altă companie mare, prezentă în 80 de țări și listată la Bursa din Shanghai, cu 2.000 de angajați și 800 de patente. El spune că firma a înregistrat creșteri de 100% în segmentul invertoarelor și stocării, cu o capacitate de 9,36 GW instalată și 2,6GW în baterii.

Totodată, Sungrow are cea mai mare fabrică din lume, cu o producție de 300 GW pe an, va lansa invertoare hibride cu stocare de peste 40 kWh, spune Cătălin Manea, Partner Success Manager Romania, Sungrow. Compania va organiza un turneu de prezentare (roadshow) în patru orașe din România – București, Iași, Cluj și Timișoara, a mai spus el. Principalele probleme pentru nou-veniți sunt reputația jucătorilor deja existenți din România, precum și birocrația, a mai spus el.

Geroge Achim, general manager al GTA Energy, spune că distribuitorul Huawei este deja în contact cu sute de instalatori, la o cifră de afaceri de circa 6 milioane de euro anual. „Noi facem circa 245 de sisteme pe zi, cu aproximativ 600 de instalatori autorizați. Nu întotdeauna opțiunea cea mai ieftină e cea mai bună”, a spus el, explicând că prețul mic începe să dispară ca unic ghidaj în semnarea contractelor, întrucât mulți prosumatori au parte de probleme pe care tot jucătorii consacrați sunt rugați ulterior să le rezolve. ”Am oprit resursele noastre umane din a-i mai convinge…Ulterior, vin la noi să-I ajutăm”, a spus Geroge Achim.

Și Mihai Burlacu, country manager SKE Engineering, a vorbit despre sisteme hibride cu stocare, care cresc de la 5 kWH la 7-14 kWh anul acesta, pe măsură ce crește și volumul instalărilor hibride. ”Sesizăm o mișcare și pe partea de stocare industrială…Observăm o cerere din ce în ce mai mare”, a spus Mihai Burlacu.

Totodată, companii vechi din România formează parteneriate noi, pentru a rezista concurenței. Vincenzo Moderno, CEO Modvin, fost director Enel și prezent de 16 ani în România, a format un parteneriat cu Genertec, unul din cele mai mari conglomerate din China, pentru a crește cifra curentă de afaceri

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *