Acasă » Regenerabile » Amplu proiect pentru procesare și panouri fotovoltaice în ferma lui Valentin Mărginean

Amplu proiect pentru procesare și panouri fotovoltaice în ferma lui Valentin Mărginean

22 aprilie 2024
Agrovoltaic
energynomics

Adrian Mihai, agricultura.video

Valentin Mărginean, fermier din Mureș, a depus un proiect pe Planul Național Strategic (PNS) DR 22 – Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole. Dorește să-și doteze ferma cu spații de depozitare, panouri fotovoltaice, o mică fabrică de peleți și una de ulei bio. Valoarea proiectului este de 2,9 mil. euro, cu finanțare AFIR de 2,7 mil. euro.

În cadrul proiectului este cuprinsă și stocarea. „Nu este suficient doar să producem, uneori avem nevoie de energie și noaptea sau în altă perioadă decât în cea de consum”, motivează fermierul decizia includerii sistemului de acumulatori. Consideră foarte important să existe și componenta de stocare pentru a reduce consumul din rețeaua națională în perioadele în care panourile nu produc energie. Capacitatea de depozitare a cerealelor în fermă este în prezent de 10.000 de tone, iar în cadrul proiectului va mai crește cu încă 9.000 de tone. În cadrul fermei a fost construit și un uscător, cu un consum de 350 KWh. „Sperăm ca prin proiect să ne acoperim consumul de energie pentru uscarea și condiționarea cerealelor”.

Activitatea de consultanță pentru panourile fotovoltaice este deja structurată, există experiență în țară, a găsit firme specializate care au asigurat consultanța. Nu consideră că există o problemă în a găsi specialiști în instalații fotovoltaice.

De necesitatea investiției în aceste instalații este ferm convins. Este decis să investească în panouri prin fonduri proprii, în cazul în care finanțarea nu va fi aprobată din cauza punctajului. Are însă și anumite temeri de natură legislativă și fiscală. „Sperăm ca și legislația să încurajeze accesul la energia verde, avem soarele și trebuie să profităm de el. Legislația ar trebui să fie mai permisivă, se pare că se pun anumite impozite. Nu mi se pare corect”, remarcă Mărginean. „Discutând despre amprenta de carbon, aceasta ar fi o soluție de a produce energie verde, astfel încât activitatea ar trebui susținută, nicidecum impozitată, în cazul micilor gospodării, ferme, pentru autoconsum”, adaugă fermierul.

Articolul face parte dintr-un proiect comun desfășurat de Energynomics și agricultura.video cu obiectivul de a susține dezvoltarea proiectelor prin care energiile regenerabile să contribuie la creșterea performanțelor în agricultura și în industria alimentară din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *