Acasă » Electricitate » AEI: Prețurile energiei și combustibililor ar putea crește cu cel puțin 44% în următorii 25 de ani

AEI: Prețurile energiei și combustibililor ar putea crește cu cel puțin 44% în următorii 25 de ani

22 aprilie 2024
Electricitate
Bogdan Tudorache

Prețurile energiei și combustibililor vor crește într-un interval cuprins între 44% și 130% în următorii 25 de ani, relevă un nou studiu efectuat de Asociația Energia Inteligentă (AEI) la cererea ACUE (Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie), modelat la nivelul orașului Târgu Mureș.

 

Primul studiu privind convertirea energetică a unui oraș din România în full-electric, realizat de Asociația Energia Inteligentă, la solictarea ACUE, arată că din trei scenarii analizate (full electric, Mix energetic cu și fără termoficare), scenariul full electric ar aduce cele mai mari creșteri de costuri cu energia pentru populație, în următorii 25 de ani.

 

”Trecerea tuturor consumurilor pe electric duce la cele mai mari costuri pentru cetățeni comparativ cu alte soluții”, susține AEI.

 

”Analizând costurile medii cu energia și impozitele achitate pentru aplicarea politicilor energetice pentru scenariile considerate în orașul unde s-a realizat analiza, se desprind următoarele: în toate scenariile costurile cu energia și combustibilii vor crește în următorii 25 de ani cu 44% – 130%. În următorii 12 ani costurile cu energia și combustibilii, sunt cu 14% – 25% mai mici pe situația existentă în prezent, față de aplicarea oricăroara dintre scenariile 1, 2 sau 3. Perpetuarea situației din prezent riscă să aducă costuri duble cu energia în următorii 25 de ani, cu 20% – 36% mai mari decât oricare din scenariile analizate”, spun autorii studiului.

 

”Costurile cele mai ridicate se obțin în situații trecerii tuturor consumurilor pe electric (Scenariul 2). În primii 12 ani cetățenii trebuie să plătească cu până la 224 de euro/an în plus față de situația actuală (cu 14% mai mult decât ar trebui să se achite dacă se păstrează situația actuală), în perspectiva anului 2050 cetățenii urmează să achitte cu cca 600 euro/an mai puțin (20% mai puțin decât ar trebui să se achite dacă se păstrează situația actuală).

”Costurile cele mai scăzute se obțin în situația trecerii parțiale pe mașini electrice, încălzirii cu pompe de căldură a clădirilor noi și a unor case individuale, dezvoltării unor rețele de termoficare etc. (Scenariul 3). Chiar dacă în primii 10 ani cetățenii ar trebuie să plătească cu până la 470 de euro/an în plus față de situația actuală (cu 25% mai mult decât ar trebui să se achite dacă se păstrează situația actuală), în perspectiva anului 2050 cetățenii urmează să achitte cu cca 1276 euro/an mai puțin (36% mai puțin decât ar trebui să se achite dacă se păstrează situația actuală) și cu 518 euro/an mai puțin față de scenariul trecerii consumurilor pe electric (19%)”, se mai arată în studiul efectuat la nivelul orașului Târgu Mureș.

 

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Tags:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *