Acasă » Legislatie » CE: Reforma pieței energiei va sprijini consumatorii şi industria, stimulând investițiile în energia curată

CE: Reforma pieței energiei va sprijini consumatorii şi industria, stimulând investițiile în energia curată

22 mai 2024
Legislatie
energynomics

Comisia Europeană a salutat adoptarea unor reforme importante ale pieței energiei electrice şi a gazelor şi a noului cadru de reglementare pentru a stimula dezvoltarea hidrogenului şi a altor gaze decarbonizate, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Aceste reforme evidențiază hotărârea Europei de a continua tranziția către o energie curată, consolidând în acelaşi timp securitatea aprovizionării şi protecția consumatorilor şi valorificând lecțiile învățate în urma crizei energetice.

Piețele energiei adaptate exigențelor viitorului vor stimula investițiile în energia curată şi vor facilita prețuri mai mici şi mai stabile, care sunt esențiale pentru ca industria europeană să devină mai competitivă pe scena mondială. Odată cu adoptarea organizării revizuite a pieței energiei electrice şi a pachetului privind decarbonizarea gazelor şi a hidrogenului, UE dispune de instrumente suplimentare pentru a-şi atinge obiectivele în materie de energie şi climă în cadrul Pactului verde european. Cadrul actualizat al pieței gazelor naturale oferă statelor membre posibilitatea de a opri sau de a limita atât importurile de gaze prin conducte, cât şi de gaze naturale lichefiate (GN) din Rusia şi Belarus, în conformitate cu obiectivele REPowerEU, conform Agerpres.

Reforma pieței energiei electrice oferă consumatorilor o gamă mai largă de contracte şi informații mai clare înainte de semnarea contractelor. Acestea vor avea opțiunea de a bloca prețuri sigure şi pe termen lung, precum şi de a avea contracte dinamice de stabilire a prețurilor pentru a profita de variabilitatea prețurilor pentru a utiliza energia electrică atunci când aceasta este mai ieftină. Statele membre vor trebui să stabilească furnizori de ultimă instanță, astfel încât niciun consumator să nu ajungă fără energie electrică. Consumatorii vulnerabili şi cei afectați de sărăcia energetică vor fi protejați împotriva deconectării, iar statele membre vor putea extinde prețurile cu amănuntul reglementate la gospodării şi IMM-uri în caz de criză. Pe lângă protecția consumatorilor, partajarea energiei este, de asemenea, consolidată. De exemplu, chiriaşii vor putea să partajeze surplusul de energie solară pe acoperişuri cu un vecin.

Reforma va ajuta, de asemenea, întreprinderile europene să rămână competitive, oferindu-le acces la costuri mai previzibile ale energiei. Aceasta creează condițiile pentru ca atât furnizorii, cât şi consumatorii să beneficieze de utilizarea extinsă a instrumentelor de piață pe termen mai lung, cum ar fi contractele de achiziție de energie electrică, contractele bidirecționale pentru diferență şi contractele forward. Acest lucru va oferi siguranță în materie de investiții, atât producătorilor de energie electrică, cât şi consumatorilor industriali.

În general, atât gospodăriile, cât şi întreprinderile vor putea beneficia de costurile mai scăzute ale surselor regenerabile de energie, a căror integrare şi disponibilitate vor fi, de asemenea, stimulate de noile dispoziții privind congestionarea rețelei, termenele de tranzacționare, răspunsul părții de consum şi stocarea, precum şi de licitațiile la nivelul UE.

De asemenea, pentru a se asigura că populația din UE va beneficia de piețe competitive cu stabilirea transparentă a prețurilor, Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) şi autoritățile naționale de reglementare vor avea o capacitate sporită de a monitoriza integritatea şi transparența pieței energiei.

Noul cadru pentru piața gazelor va facilita utilizarea gazelor din surse regenerabile şi cu emisii scăzute de dioxid de carbon, asigurând în acelaşi timp securitatea şi accesibilitatea energiei pentru toți cetățenii europeni. Reforma pieței gazelor naturale asigură faptul că gazele decarbonizate şi hidrogenul pot circula în toată Europa. În special, reformele vor conduce la crearea unei piețe pentru hidrogen, care va fi esențială pentru reducerea emisiilor în sectoarele greu de redus, cum ar fi industria grea şi transporturile. De asemenea, Comisia va testa un proiect pe cinci ani pentru a reuni cererea şi oferta de hidrogen pentru a îmbunătăți dezvoltarea pieței şi transparența în cadrul Băncii Europene pentru Hidrogen.

Consumatorii vor fi mai bine protejați împotriva riscurilor legate de aprovizionare şi de preț. Acestea vor fi împuternicite să îşi asume un rol activ pe piață şi să selecteze bunuri şi contracte mai curate. Practic, aceştia vor putea să schimbe mai uşor furnizorii, să utilizeze instrumente eficace de comparare a prețurilor, să obțină informații exacte, echitabile şi transparente privind facturarea şi să aibă un acces mai bun la date şi la noi tehnologii inteligente.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *