Acasă » Electricitate » Faist Mekatronic intenționează să construiască o topitorie pentru aluminiu verde

Faist Mekatronic intenționează să construiască o topitorie pentru aluminiu verde

22 mai 2024
Consumatori
energynomics

Compania Faist Mekatronic intenționează să construiască o topitorie pentru aluminiu verde, însă prețul acestuia, fiind cu 1 euro pe kilogram mai mare decât cel obținut prin metode tradiționale, întâmpină rezistență din partea clienților, a declarat Mihai Lasca, Engineering Manager în cadrul companiei.

„Toată lumea cere acum aluminiu verde, care nu este greu de obținut, dar este mai costisitor decât cel pe care îl cumpărăm de la producătorii noștri. Toată lumea își dorește verde, dar nu vrea să plătească pentru asta”, a spus Lasca, cu ocazia conferinței “Digitalizare și eficiență energetică – Oradea”, organizate de Energynomics, împreună cu Camera de Comerț Italiană pentru România – CCIpR.

Faist Mekatronic a solicitat deja oferte de la furnizorii de echipamente pentru construirea acestei topitorii cu o capacitate de 1.500 de tone pe an.

Potrivit lui Lasca, investiția ar trebui realizată în afara orașului Oradea și ar trebui completată cu un parc fotovoltaic de 3 MW și un sistem de stocare de 3 MWh.

Costul unui kilogram de aluminiu verde ar crește cu un euro, ajungând la 3,2 euro, față de valoarea actuală de 2,2 euro, ceea ce este „destul de mult”.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI MIHAI LASCA

El a prezentat în detaliu și creșterea eficienței prin introducerea turnării semisolide. În ceea ce privește amprenta de carbon, acest procedeu este mai avantajos pentru că are emisii reduse, fiind mai eficient din punct de vedere energetic. Apar mai puține defecte și cantitatea de deșeuri se reduce substanțial. În fine, întrucât este nevoie de mai puține procesări post-turnare se reduce semnificativ timpul necesar pentru prelucrarea prin așchiere. Din perspectiva consumului de energie, avantajele turnării semisolide țin de temperatura de topire inferioară, timpul de răcire redus și de utilizarea eficientă a materiei prime.

Faist Mekatronic are în vedere și implementarea unui sistem pentru preîncălzirea lingourilor din aliaj de aluminiu care utilizează aer cald recuperat de la cuptoarele de topire centralizate. Astfel, se poate reduce consumul de gaz cu aproximativ 10%, iar emisiile de CO2 pot scădea cu 529 de tone pe an.

Conferința “Digitalizare și eficiență energetică – Oradea” a fost organizată de Energynomics, împreună cu Camera de Comerț Italiană pentru România – CCIpR, și cu sprijinul partenerilor noștri: ADC, BCR, Celestica, CRC Energy, Datacor, Fortza.ro, ICAP CRIF, Intesa Sanpaolo Bank, Photon Energy, Polytrade Global, Unicredit Bank, WALDEVAR Energy.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *