Acasă » Electricitate » Consumul sistemelor HVAC reprezintă în medie 50% din energia consumată de clădiri

Consumul sistemelor HVAC reprezintă în medie 50% din energia consumată de clădiri

27 aprilie 2024
Electricitate
energynomics

Mulți cetățeni și multe companii nu știu că o mare parte din energia consumată la nivel mondial, respectiv 40%, este consumată în sectorul clădirilor rezidențiale și comerciale, a declarat Andreea Ghincea, Product Sales Specialist Motion – HVAC, ABB.

„Este surprinzător pentru mulți. Toți doresc recuperarea cât mai rapidă a investiției, dar mulți uită să ia în calcul costul mentenanței sau înlocuirea anumitor echipamente. Un echipament care îmbătrânește consumă mai mult și, astfel, eficiența lui scade”, a spus Ghincea, cu ocazia conferinței “Digitalizare și eficiență energetică – Cluj-Napoca” organizate de Energynomics și Camera de Comerț Italiană pentru România – CCIpR.

Mai mult, 85% din emisiile generate de clădiri se produc în timpul etapei de funcționare (restul fiind reprezentat de etapele de construcție și demolare), iar o parte considerabilă a consumului de energie al clădirilor este pentru încălzire și răcire, ceea ce înseamnă că îmbunătățirea eficienței energetice este esențială.

Consumul sistemelor HVAC reprezintă în medie 50% din energia consumată de clădiri.

La nivel de grup, ABB și-a propus ca până în 2030 energia utilizată să fie produsă integral din surse regenerabile și ca toată flota auto să fie electrică.

DESCARCĂ PREZENTAREA ANDREEI GHINCEA

Prevenția este cea mai bună soluție, dar inspecțiile obligatorii sunt deseori ignorate. Anumite echipamente care influențează emisiile de CO2 ale clădirii trebuie să fie verificate frecvent conform standardelor de mediu. Sistemele HVAC, de exemplu, trebuie să fie verificate la fiecare cinci ani. De asemenea, este necesar și un audit energetic pentru a identifica cei mai mari consumatori de energie dintr-o clădire, a continuat ea.

Alte măsuri care ajută în procesul de eficientizare a consumului de energie a unei clădiri includ mentenanța preventivă și utilizarea kiturilor de mentenanță recomandate pentru a asigura funcționarea corectă și în bună stare a echipamentelor, implementarea unui sistem centralizat și automatizat de control și utilizarea senzorilor pentru a detecta dacă zonele unui birou sunt folosite și oprirea automată a luminilor sau sistemelor HVAC atunci când ele nu sunt necesare.

Conferința “Digitalizare și eficiență energetică – Cluj-Napoca” a fost organizată de Energynomics, împreună cu Camera de Comerț Italiană pentru România – CCIpR, și cu sprijinul partenerilor noștri: ADC, ABB, BCR, CRC Energy, Datacor, Eaton Electric, Elektra Renewable Support, EnergoBit, Exim Banca Românească, Fortza Solar, MET Energy Romania, Polytrade Global, Nofar, WALDEVAR Energy.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *