Acasă » Regenerabile » Solar » România ar putea înregistra o triplare a numărului de centrale fotovoltaice

România ar putea înregistra o triplare a numărului de centrale fotovoltaice

27 aprilie 2024
Agrovoltaic
energynomics

România ar putea înregistra o triplare a numărului de centrale fotovoltaice instalate la nivel național dacă ar permite construirea acestora pe terenurile agricole și pe suprafețele de apă, a declarat Christian Leonte, Director Business Development la WALDEVAR Energy, cu ocazia conferinței “Digitalizare și eficiență energetică – Cluj-Napoca” organizate de Energynomics și Camera de Comerț Italiană pentru România – CCIpR.

„Sunt două mari domenii neexplorate care ar tripla capacitatea instalată în fotovoltaice: agrovoltaicul, în care se așteaptă deja de prea mult timp. Aici sunt foarte multe proiecte care mai așteaptă doar OK-ul din partea Ministerului Agriculturii ca să înceapă. Al doilea domeniu este cel de panouri flotante (floating), unde, de asemenea, suntem foarte implicați. Și aici, România este într-o poziție privilegiată cu perspective de a avea al doilea cel mai mare bazin hidrografic antropic din Europa după Olanda”, a spus Leonte.

Leonte a adăugat că „vom avea vești foarte bune în ceea ce privește floating-ul”.

Compania WALDEVAR Energy are peste 600 de angajați și are în construcție mai multe proiecte de centrale fotovoltaice cu o putere cumulată de 300 MW, dintre care cel mai mic are o capacitate instalată de 10 MW, iar cel mai mare este de 131 MW.

Pe de altă parte, sunt multe proiecte de mari dimensiuni care sunt deja întârziate de multă vreme. Până acum, principala problemă în dezvoltarea acestei industrii era reprezentată de finanțarea proiectelor; acum problema principală este tocmai realizarea tuturor acestor investiții.

„În avalanșa de proiecte care se anunță, al doilea blocaj va fi cel de realizare a proiectelor și aici este foarte important parteneriatul dintre beneficiari și firmele care realizează proiectele. Este foarte importantă și independența energetică spre care toată lumea tinde. Nimeni nu vrea să depindă de altcineva care poate să stingă sau să aprindă becul. Totuși, resursa umană este cea mai importantă”, a mai spus Leonte.

Conferința “Digitalizare și eficiență energetică – Cluj-Napoca” a fost organizată de Energynomics, împreună cu Camera de Comerț Italiană pentru România – CCIpR, și cu sprijinul partenerilor noștri: ADC, ABB, BCR, CRC Energy, Datacor, Eaton Electric, Elektra Renewable Support, EnergoBit, Exim Banca Românească, Fortza Solar, MET Energy Romania, Polytrade Global, Nofar, WALDEVAR Energy.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *