Branşarea celor patru CET-uri din București direct la rețeaua Transgaz s-ar putea face în doi ani – doi ani şi jumătate, iar economiile astfel realizate s-ar cifra la circa 50 de milioane de euro pe an, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
El susține că pierderile din rețeaua de termoficare a municipiului Bucureşti sunt mari, de 2.000 de tone pe oră, iar anual acestea se ridică la 20 de milioane de euro.
„Dacă ne uităm la costul gigacaloriei din Bucureşti, astăzi este 1.000 şi ceva de lei. La Oradea, într-un sistem centralizat, integrat de termoficare, este 350 lei. Soluțiile sunt foarte clare fuziunea Elcen – Termoenergetica, demarată în timpul mandatului meu la Minister, cu sprijinul domnului Claudiu Crețu şi al echipei din Minister, ulterior aprobată şi în Consiliul General, după multiple insistențe. Ea se va face în următoarele şase luni, până la un an de zile, după parcurgerea tuturor paşilor”, a spus Burduja.
”(Despre) Modernizarea rețelei de termoficare… aici ne-am străduit ca din Fondul pentru Modernizare să obținem 590 de milioane de euro şi deja am semnat contracte importante, inclusiv săptămâna trecută pentru Constanța, Cluj-Napoca şi Craiova. Semnasem deja cu Suceava acum o lună, o lună şi ceva. Am înțeles că ar fi depus şi municipiul Bucureşti. Vor intra în evaluare şi să vedem care va fi impactul asupra rețelei. Cu siguranță pierderile din rețea sunt mari. În continuare vorbim de 2.000 de tone de apă fierbinte în fiecare oră care se scurg pe sub Bucureşti. A treia soluție importantă este chiar această modernizare a CET-urilor, şi v-am spus exact linia de finanțare obținută, proiectele făcute de către Elcen şi de către Titan Power şi, bineînțeles, branşarea CET-urilor direct în rețeaua Transgaz este o soluție pe care noi am demarat-o”, a adăugat Burduja.