Numărul 43 al revistei Energynomics Magazine a fost lansat luni, 10 iunie, în cadrul „Energy Strategy Summit” și va fi accesibil online, gratuit, alături de toate celelalte numere anterioare.
ENERGYNOMICS MAGAZINE ONLINE
184 de pagini de interviuri, analize și opinii, integral bilingve, la cea mai bună calitate grafică, sunt disponibile acum pentru toți cei interesați de actualitatea industriei energetice din România. În câteva săptămâni va fi distribuită și varianta tipărită, așa cum se întâmplă din decembrie 2013, pentru profesioniștii din industria energetică din România, managerii celor mai active companii și oficialii din autoritățile de reglementare cu atribuții în sectorul energetic.
Pentru aceștia, abordăm temele de maximă actualitate, de la dinamica accelerată a marilor jucători din indusgtria energetică din România, la transformările impuse de noul design al pieței, de la investiții în enegii regenerabile, la eforturile României de aderare la OCDE, de la noi tehnologii și noi lideri, la viitorul sectorului nuclear, de finanțarea prin BVB, la renovarea clădirilor și alte forme de eficiență energetică.
Câteva idei din cuprins
CEZ a devenit Evryo, dar misiunea companiei în România continuă, aflăm de la Country Manager Ondrej Safar. „Avem atât obiective clare de sustenabilitate și o țintă de zero emisii pentru anul 2040, cât și planuri concrete prin care acestea vor deveni realitate. Întreaga economie, noi și clienții noștri, ne aflăm la începutul unei perioade provocatoare, cu schimbări majore. Legat de tranziția energetică, multe lucruri nu vor mai la fel cum le știm noi astăzi”, ne spune Ondrej Safar.
Investim în România pe termen lung, ne-a spus Bernard Fontana, CEO Framatome, furnizor major de servicii și inginerie pentru piața canadiană și globală CANDU, care a deschis recent un birou în București. ”Sunt vremuri interesante pentru energia nucleară din România, cu trei proiecte majore: renovarea Unității 1 Cernavodă, dezvoltarea Cernavodă 3&4 și dezvoltarea SMR-urilor”, spune Bernard Fontana.
Valeriu Binig, Director Reglementări și Antitrust PPC România, vorbește despre provocările tranziției energetice: flexibilitate, interoperabilitate, securitate cibernetică. “Multă vreme în acest sector a fost practicată o separare fizică între IT (Information Technology – practic, informatica de gestiune) și OT (Operational Technology – practic, informatica de proces). […] Totuși, treptat, operatorii au înțeles că datele din OT sunt necesare pentru a gestiona eficient afacerea, nu numai procesele – și treptat s-a ajuns la concepția că IT și OT sunt inextricabil conectate. În acest context, securitatea cibernetică este critică”, avertizează Valeriu Binig.
Autorități și manageri, companii și experți din toate sectoarele energetice apar de asemenea în noul număr Energynomics Magazine. Între aceștia, Ondrej Safar – EVRYO * Bernard Fontana – Framatome * Valeriu Binig – PPC Romania * Luca Niculescu – Guvernul României * Alexandru Chiriță – Electrica SA * John Stuart – CRI * Robert Kenderessy – Solax Power * Adrian Dobre – Eurowind Energy.
Menținem perspectiva integrată asupra întregii industrii, cu patru secțiuni distincte pentru fiecare mare sector – electricitate, petrol și gaze, regenerabile, termoficare – și o secțiune de interes general.
Puteți vedea toate numerele anterioare în format electronic AICI.
Dacă vreţi să ne propuneţi o temă, o colaborare editorială sau publicitară, vă invităm să ne scrieţi pe adresa office @ energynomics.ro. Pentru abonamente, vă invităm să folosiţi aceeaşi adresă office @ energynomics.ro.