Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » OPEC: Prețul barilului va rămâne sub 100 de dolari în următorii 10 ani

OPEC: Prețul barilului va rămâne sub 100 de dolari în următorii 10 ani

12 mai 2015
Consumatori
Bogdan Tudorache

Prețul barilului de petrol va rămâne sub pragul psihologic de 100 de dolari per baril cel puțin până în anul 2025, potrivit unui raport elaborat de Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) consultat de The Wall Street Journal.

Potrivit acestui raport, în cel mai optimist scenariu, OPEC se așteaptă ca peste 10 ani un baril de petrol să coste aproximativ 76 de dolari, o dovadă a îngrijorărilor OPEC că rivalii americani vor putea să facă față prețurilor reduse și să continue să furnizeze țiței. De asemenea, raportul OPEC susține că este posibil ca în 2025 prețul unui baril de petrol să coboare până la 40 de dolari, conform Agerpres.

“Un preț de 100 de dolari nu figurează în niciunul dintre scenarii”, a declarat un delegat care a participat săptămâna trecută la prezentarea raportului OPEC la sediul de la Viena al organizației care reprezintă interesele celor 12 mari state producătoare.

În luna noiembrie a anului trecut, OPEC a refuzat să reducă producția, în pofida faptului că prețul țițeiului a scăzut cu 60% începând cu luna iunie 2014. În perioada care a trecut, țițeiul Brent și WTI au recuperat o parte din pierderi și în prezent se tranzacționează la 65, respectiv 59 de dolari.

The Wall Street Journal adaugă că în raportul OPEC se recomandă introducerea sistemului cotelor de producție, abandonat în 2011, care limitează cât de mult poate produce fiecare țară membră a cartelului.

De asemenea, raportul recomandă ca OPEC să pună la punct un răspuns solid pentru discuțiile pe tema schimbărilor climatice care vor avea loc la Paris în luna decembrie. Potrivit surselor, OPEC are de gând să susțină că noile standarde de mediu nu ar trebui să ducă la diminuarea veniturilor din energie realizate de țările în curs de dezvoltare.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Tags:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *