Acasă » Petrol și Gaze » IEA: Cererea de petrol a atins nivelul de vârf, există un surplus major

IEA: Cererea de petrol a atins nivelul de vârf, există un surplus major

14 iunie 2024
Consumatori
energynomics

Piețele petroliere mondiale se confruntă în acest deceniu cu un surplus „major” deoarece renunțarea la combustibilii fosili duce la o aplatizare a cererii, pe fondul creşterii abundente a ofertei, se arată într-un raport al Agenției Internaționale a Energiei (IEA) transmite Bloomberg.

Consumul mondial „va încetini” la 105,6 milioane de barili pe zi (bpd) în 2029, un nivel cu aproximativ 4% mai ridicat decât în 2023, pe fondul majorării vânzărilor de vehicule electrice (EV) şi a îmbunătățirii eficienței energetice, a informat organizația cu sediul la Paris.

Între timp continuă să crească producția de țiței, în special în SUA, potrivit Agerpres.

„După redresarea în urma pandemiei, tranziția spre energia verde avansează, structura economiei chineze se schimbă, iar creşterii cererii de petrol pe plan global încetineşte. Majorarea ofertei de petrol ar putea în mod potențial afecta prețurile până la finalul deceniului”, a afirmat Fatih Birol, directorul general al IEA.

La bursa ICE Futures, cotația barilului de petrol Brent din Marea Nordului este în jur de 80 de dolari. În ultimele zile prețul țițeiului a fost în scădere, pe fondul perspectivei economice fragile din China, un consumator important, şi al incertitudinilor privind ritmul reducerii dobânzilor în principalele economii mondiale.

Consumul mondial de petrol va continua să crească în următorii ani, adăugând patru milioane de barili pe zi până la finalul deceniului, pe fondul extinderii economice din India şi China, şi a majorării consumului în industria aviatică şi în petrochimie. Dar folosirea combustibililor fosili va continua „tendința descendentă din ultimul deceniu” în economiile dezvoltate, scăzând de la 46 milioane de barili pe zi în 2023 la 43 milioane de barili pe zi până în 2030, cel mai redus nivel din 1991. Chiar şi cererea din China va încetini la aproximativ 18 milioane de barili pe zi, conform raportului.

„Companiile petroliere ar trebui să se asigure că au pregătite planurile şi strategiile de afaceri”, a declarat Birol.

IEA a înrăutățit estimările privind consumul în acest an cu 100.000 bpd, la 960.000 bpd. Unul din riscurile la adresa previziunilor IEA îl reprezintă o încetinire peste aşteptări a tranziției spre energia curată.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *