Inovarea este singura șansă pentru România de a dezvolta proiecte și servicii, a declarat Marian Dobrilă, CEO TDP Partners și Președinte al Coaliției Pro-Impact, cu ocazia Energy Strategy Summit 2024, organizat de Energynomics.
„Este un mit că în România sunt prea multe proiecte și prea mulți investitori”, a adăugat el, subliniind necesitatea unui ecosistem robust pentru atragerea investitorilor mari.
El a adăugat că investitorii mari, care au bugete de la 100 milioane de euro în sus, au nevoie de un întreg ecosistem atunci când intră pe o nouă piață. Acest ecosistem include terenuri disponibile, acces la rețea, furnizori de încredere și servicii integrate. România este încă în faza de construcție a unui astfel de ecosistem, iar statul român joacă un rol crucial, având autoritatea de a semna contracte de zeci de miliarde de euro pentru inițiativele Green Deal. Dobrilă a descris procesul de accesare a fondurilor europene ca fiind „agonie și extaz”, evidențiind necesitatea unui realism sporit în abordarea acestui subiect.
„În energie, putem atrage 5-6 miliarde de euro, care în acest moment sunt doar potențiale”, a spus el.
Referindu-se la Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Dobrilă a subliniat lipsa datelor concrete despre absorbția fondurilor și întârzierile extreme în achizițiile pentru marile proiecte publice. De asemenea, deși există o gamă largă de fonduri disponibile, accesarea lor necesită o planificare meticuloasă, care să acopere întregul lanț de implementare, inclusiv monitorizarea finală.
„PNRR se va încheia în doi ani, iar această perioadă este insuficientă pentru accesarea și derularea proiectelor. Ne bucurăm că avem multe proiecte semnate prin PNRR, dar pe teren știm că aceste proiecte nu se implementează din cauza barierelor birocratice care apar încă din faza de evaluare. Nimic nu mai seamănă cu ce a fost acum doi ani”, a concluzionat Dobrilă.
Energy Strategy Summit 2024 a fost organizat de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: ABB, ADC, Alive Capital, BayWa r.e, BCR, Best Tools Company, CRC Energy, Distribuție Energie Electrica Romania, DRI, Eaton Electric, Electrica Furnizare, Elektra Renewable Support, EnergoBit, Energo Power, Enevo Group, Evryo, Exim Banca Românească, Hidroelectrica, Horvath, Huawei, Jinko Solar, Keno Energy, MET România Energy, Nofar Energy, Nuclearelectrica, OX2, Photomate, PNE, Polytrade, Renomia Gallagher, Romgaz, Schneider Electric, SolaX Power, TDP Partners, ThinkBlu Solution, Transelectrica, Vertis, WALDEVAR Energy. Cu susținerea Alexandrion Group, Mobexpert.
Parteneri strategici: ACUE, AFEER, AIIR, AHK România, ARPEE, CNR-CME, CRE, EFdeN, EPG, HENRO, FPPG, PATRES, ROMATOM, RPIA, RWEA, SAMER.
Parteneri media: CISOLAR, The Voice of Renewables