Acasă » Electricitate » Grid forming, o tehnologie vitală pentru rețelele de distribuție subdimensionate

Grid forming, o tehnologie vitală pentru rețelele de distribuție subdimensionate

24 iunie 2024
Distribuţie
energynomics

Majoritatea producătorilor de energie din Europa se confruntă deja cu probleme legate de producția mare de energie verde și întâmpină dificultăți în ceea ce privește grid forming. Din acest motiv, tehnologia grid forming va deveni vitală pentru rețelele subdimensionate, a declarat Vlad Doicaru, Vicepreședinte al Huawei Technologies SRL.

„La nivelul UE, ne apropiem de stabilirea unui set de reguli care se vor aplica din acest an. Alte țări, precum Regatul Unit, China, Australia și SUA, pregătesc ghiduri pentru adoptarea grid forming bazat pe stocarea energiei la nivel comercial. O posibilă direcție este ca distribuitorii de energie să își creeze propriile unități de stocare a energiei pentru a face față dezechilibrelor din rețea cauzate de producătorii intermitenți”, a spus el, cu ocazia Energy Strategy Summit 2024, organizat de Energynomics.

La nivel european, sistemele energetice se confruntă cu trei provocări principale din cauza surselor regenerabile. Odată cu creșterea capacităților eoliene și fotovoltaice, apar probleme în rețea. De exemplu, în iunie 2023, producția instalațiilor fotovoltaice a depășit cererea, iar din acest motiv, pentru câteva zile consecutive, ponderea energiei verzi în total producție a fost de peste 60%. A doua presiune este legată de tipul de energie injectată în rețea. În luna mai, România a avut o producție fotovoltaică mare și Unitatea 1 a trebuit să fie oprită.

Potrivit lui Doicaru, sistemele de stocare devin tot mai necesare pe măsură ce rețelele de transport și distribuție a energiei devin vulnerabile. Până în 2030, se prognozează o creștere de peste trei ori a energiei fotovoltaice, până la 1 TW, în timp ce energia produsă din gaz sau cărbune se va diminua.

Energy Strategy Summit 2024 a fost organizat de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: ABB, ADC, Alive Capital, BayWa r.e, BCR, Best Tools Company, CRC Energy, Distribuție Energie Electrica Romania, DRI, Eaton Electric, Electrica Furnizare, Elektra Renewable Support, EnergoBit, Energo Power, Enevo Group, Evryo, Exim Banca Românească, Hidroelectrica, Horvath, Huawei, Jinko Solar, Keno Energy, MET România Energy, Nofar Energy, Nuclearelectrica, OX2, Photomate, PNE, Polytrade, Renomia Gallagher, Romgaz, Schneider Electric, SolaX Power, TDP Partners, ThinkBlu Solution, Transelectrica, Vertis, WALDEVAR Energy. Cu susținerea Alexandrion GroupMobexpert.

Parteneri strategici: ACUE, AFEER, AIIR, AHK România, ARPEE, CNR-CME, CRE, EFdeN, EPG, HENRO, FPPG, PATRES, ROMATOM, RPIA, RWEA, SAMER.

Parteneri media: CISOLARThe Voice of Renewables

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *