Acasă » Interes general » Marinela Drăcea, CIROM: Captarea carbonului este cheia neutralității climatice a României

Marinela Drăcea, CIROM: Captarea carbonului este cheia neutralității climatice a României

24 iunie 2024
Interes general
energynomics

Captarea, stocarea și utilizarea carbonului reprezintă tehnologia vitală pentru ca România să își atingă obiectivul de neutralitate climatică și să își păstreze, în același timp, o industrie competitivă, a declarat Marinela Drăcea, președintele CIROM, asociația care reprezintă toți producătorii de ciment din țară.

Investiția într-o unitate de captare a carbonului poate ajunge însă până la 500 de milioane de euro.

„Reciclarea nu este suficientă; avem nevoie de tehnologia de captare a carbonului. Altfel, această industrie nu se va decarboniza, deoarece are două tipuri de emisii de CO2: una aferentă arderii combustibilului și a doua generată de materia primă, respectiv calcarul folosit la producerea cimentului. Peste 60% din emisiile totale din această industrie sunt generate de utilizarea calcarului”, a explicat Drăcea, cu ocazia Energy Strategy Summit 2024, organizat de Energynomics.

După captare, carbonul trebuie transportat către punctele de utilizare, ceea ce necesită o nouă infrastructură pentru transportul său. Costul unei instalații de captare pentru fiecare fabrică de ciment variază între 300 și 500 de milioane de euro, iar timpul de implementare este de 5-7 ani. Instalarea unei astfel de unități va crește însă consumul de energie al unei fabrici de ciment cu 50-120% față de consumul normal.

Este necesar un cadru legal predictibil și acces la energie regenerabilă. Astfel de investiții ar putea fi finanțate prin Fondul de Inovare gestionat de UE. Până acum, prin acest fond au fost finanțate proiecte cu o valoare de 1,7 miliarde de euro, iar instalațiile vor deveni operaționale în perioada 2027-2029.

Industria este pregătită să cofinanțeze aceste proiecte și acum este momentul să atragă fonduri în România, dar este nevoie de o decizie comună a tuturor factorilor interesați.

DESCARCĂ PREZENTAREA MARINELEI DRĂCEA

„Avem nevoie și de universități care să pregătească oameni pentru a lucra în acest domeniu”, a mai spus ea.

Energy Strategy Summit 2024 a fost organizat de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: ABB, ADC, Alive Capital, BayWa r.e, BCR, Best Tools Company, CRC Energy, Distribuție Energie Electrica Romania, DRI, Eaton Electric, Electrica Furnizare, Elektra Renewable Support, EnergoBit, Energo Power, Enevo Group, Evryo, Exim Banca Românească, Hidroelectrica, Horvath, Huawei, Jinko Solar, Keno Energy, MET România Energy, Nofar Energy, Nuclearelectrica, OX2, Photomate, PNE, Polytrade, Renomia Gallagher, Romgaz, Schneider Electric, SolaX Power, TDP Partners, ThinkBlu Solution, Transelectrica, Vertis, WALDEVAR Energy. Cu susținerea Alexandrion GroupMobexpert.

Parteneri strategici: ACUE, AFEER, AIIR, AHK România, ARPEE, CNR-CME, CRE, EFdeN, EPG, HENRO, FPPG, PATRES, ROMATOM, RPIA, RWEA, SAMER.

Parteneri media: CISOLARThe Voice of Renewables

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *