Acasă » Interes general » Oportunități pentru digitalizare în energie la conferința organizată de Wallachia E-HUB (WEH) la Târgoviște

Oportunități pentru digitalizare în energie la conferința organizată de Wallachia E-HUB (WEH) la Târgoviște

28 iunie 2024
Digitalizare
energynomics

Evenimentul „INFO DAY WEH ENERGY” organizat de PETAL în cadrul proiectului Wallachia e-HUB (WEH) a reunit câteva zeci de experți și invitați reprezentând autorități publice locale și întreprinderi mici și mijlocii. Vorbitorii au prezentat obiectivele proiectului WEH, care își propune sprijinirea nevoilor de digitalizare în regiunea Sud Muntenia.

Hub-ul își asumă ca rol coordonarea și stimularea procesului de transformare digitală prin servicii si soluții inovatoare integrate, cu efect multiplicator în regiune. Infrastructura de experimentare relevantă pentru a testa principalele tehnologii avansate (AI, CS, BIM, GIS, robotică etc.) poate fi pusa la dispoziția beneficiarilor pentru  testări inainte de a investi și vor fi încurajate alianțele inovatoare între întreprinderi locale li actori publici pentru a accelera transformarea digitală.

Universitatea Valahia, gazda conferinței și unul dintre pilonii tranziției digitale în Regiunea Muntenia Sud, a fost reprezentată de către rectorul Prof. Univ. Cornel Sălișteanu, precum și de un număr important de profesori universitari și cercetători. Prof. Univ. Cornel Sălișteanu a subliniat deschiderea pe care Universitatea o are față de colaborări, inclusiv în domeniul digitalizării.

Prof. Univ. Nicolae Olariu, fost decan al Facultății de Inginerie Electrică, din cadrul Universității Valahia (1997 – 2004) și președinte executiv al  Asociației Patronale Surse Noi de Energie SUNE, s-a referit la schimbările recente care fac ca paradigma din sectorul energetic să fie “cu totul diferită”, ca urmare a trecerii de la monopol și control centralizat, la generarea distribuită, în principal în urma evoluțiilor din sectorul tehnologiei informației. „Fără IT nu există microrețele, echilibrare, demand-side management, optimizarea aplicațiilor de tip house automation și nici încărcarea vehiculelor electrice”, a subliniat el.

Profesorul Olariu a amintit și problema pusă de lipsa forței de muncă bine calificate; nu doar în România, este nevoie de formarea specialiștilor în energie “pe un nucleu de aplicații software”. În fine, el a expus apoi o lungă listă de oportunități de afaceri, inclusiv pentru întreprinderile mici și mijlocii, în noul context al digitalizării energiei.

Managerul de proiect e-HUB, Prof. dr. Costin Lianu a precizat că inițiativa își propune să aducă laolaltă primării și IMM-uri interesate de evaluarea propriilor capacități digitale și de creșterea acestora. “Oferim servicii de consultanță, training, testare, ajutor pentru acces la finanțări și resurse de networking în care potențialii beneficiari se pot întâlni cu furnizori de soluții”, a spus Prof. dr. Costin Lianu. În prezentarea proiectului Wallacchia e-Hub, el a expus și conceptul de “digital maturity assessment”, ca un instrument esențial pentru demararea și urmărirea procesului de digitalizare.

Au mai luat cuvântul Manuela Drăghicescu, Expert Energie Proiect WEH („Servicii suport în identificarea investițiilor”), Prof. Univ. Cristian Florian Dincă, Expert Energie Proiect WEH („Dezvoltarea competențelor prin servicii de training”) și Florin Lianu, Expert Digitalizare Proiect WEH (“Integrarea IMM-urilor în eco-sistemele regionale naționale și europene”), înainte vizita în care cei prezenți au avut ocazia să vadă câteva tipuri de minicentrale electrice pe baza de surse regenerabile de energie în cadrul Institutului de Cercetare Științifică și Tehnologică Multidisciplinară ICSTM.

Evenimentul „INFO DAY WEH ENERGY” a inclus și ceremonia de înmânare a diplomelor de ambasador ai Wallachia eHUB. Dintre ambasadorii Wallachia eHUB face parte și redactorul șef al Energynomics, Gabriel Avăcăriței. În discursul de acceptare, Gabriel Avăcăriței a vorbit despre impactul și importanța digitalizării, precum și despre rolul pe care trebuie să îl joace aceasta.

IMM-urile din regiunile Muntenia Sud și București-Ilfov interesate de digitalizarea activității sunt îndemnate să acceseze ACEST LINK, să descarce cererea pentru IMM, să o completeze și să o transmită responsabililor de proiect. După verificarea eligibilității, vor fi completate celelalte documente necesare participării în proiect și vor parcurge prima etapă de stabilire a nivelului de digitalizare și necesităților pentru dezvoltarea activității de bază a organizației, prin completarea DMA (Digital Maturity Assessment). Orice pachet selectat, indiferent de valoare, este gratuit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *