Acasă » Regenerabile » SAPE inaugurează primul parc solar ”de stat” cu fonduri PNRR, o investiție de 7 mil. euro

SAPE inaugurează primul parc solar ”de stat” cu fonduri PNRR, o investiție de 7 mil. euro

8 iulie 2024
Regenerabile
energynomics

Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) își reconfirmă strategia de dezvoltare și inaugurează parcul fotovoltaic Dârvari 2, din localitatea Valea Călugărească (jud. Prahova).

”SAPE și-a propus o nouă strategie, care reflectă planurile de creștere a companiei și care vizează continuarea activității de administrare a participațiilor statului în companii energetice, dar și dezvoltarea în domeniul producerii și stocării energiei electrice. Viziunea noastră în ceea ce privește investițiile este pe termen lung. Urmărim o dezvoltare sustenabilă a companiei, prin realizarea unui mix energetic echilibrat de producție – regenerabile și gaz natural –, împreună cu stocare. Obiectivul SAPE este să devină un jucător important nu numai pe piața de energie din România, ci și din regiune, cu o capacitate instalată din surse eoliene și fotovoltaice de 100 – 150 MW și pe gaze naturale de 80 MW până în anul 2026, dar și stocare – în baterii (așa cum avem aici, la Dârvari), utilizând hidrogenul, prin proiectul S.A.P.E. Hydrogen 10, și, în primul rând, prin cel mai complex proiect al nostru, hidrocentrala cu acumulare prin pompaj, Tarnița – Lăpuștești.

”În prezența domnului Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, a domnului Gabriel Andronache, vicepreședintele ANRE, a domnului Dumitru Nancu, președintele Consiliului de Supravgehere al SAPE S.A., a doamnei Ioana Neagu, primarul localității Dârvari, inaugurăm comercial parcul fotovoltaic Dârvari 2, producție și stocare de energie regenerabilă, prima investiție realizată din fonduri PNRR a unei companii energetice deținută de statul român. Vom continua să construim sau să preluăm proiecte în producția de energie din surse regenerabile, să construim capacități de stocare, în baterii, utilizând hidrogenul sau forța apei. Suntem determinați să devenim un model în tranziția energetică, valorificând oportunitățile din piață”, a declarat Bogdan Nicolae Stănescu, Președintele Directoratului SAPE.

Parcul fotovoltaic Dârvari 2 reprezintă o investiție de aproape 35 milioane lei, din care aproximativ 7,5 milioane lei reprezintă fonduri nerambursabile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Contractul de execuție pentru ”Stație de producere a energiei electrice prin panouri fotovoltaice și rețea de transport energie electrică în sistemul național – CEF 4.9995 MW” s-a semnat la sfârșitul lunii august 2023, la începutul anului 2024 parcul fotovoltaic a intrat în probe, iar pe 5 iulie a devenit comercial. Pe lângă producție, parcul deține și un sistem de stocare a energiei în baterii, cu o capacitate de 1 MW.

Lucrarea, ”la cheie”, a fost executată de către asocierea SC General Me.El Electric SRL și SC Electro-Alfa International SRL, iar diriginte de șantier a fost Popp & Asociații Management.

SAPE mai deține două parcuri eoliene, CEE Horia (jud. Constanța), cu o capacitate de 7,5 MW, și CEE Curcubăta (jud. Alba), cu o capacitate de 15 MW, și un parc fotovoltaic, Dârvari 1, în com. Valea Călugărească, cu o capacitate de 5 MW.

De asemenea, recent, a fost demarat proiectul Titan Power, prin care se va construi o centrală pe gaze, în cogenerare de înaltă eficiență, în București. De asemenea, SAPE este în plină evaluare a ofertelor depuse la licitația pentru realizarea studiului de fezabilitate și documentației tehnico-economice pentru realizarea hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești.

”Constat, cu bucurie, că SAPE se specializează în premiere: primul parc fotovoltaic cu stocare finalizată într-un timp record de către o companie a statului român, din fonduri PNRR, aici, la Dârvari. Alte premiere: demararea proiectului Tarnița prin depunerea ofertelor la licitația publică pentru realizarea studiului de fezabilitate; proiectul pe Hidrogen – care va fi finanțat fie prin PNRR, fie prin fonduri pentru dezvoltare, și, nu în ultimul rând, centrala în Cogenerare de Înaltă Eficiență Titan Power, prima centrală construită de la zero în București, după 15 ani. Investițiile în sectorul energetic impulsionează economia națională. Știți că îmi plac statisticile, m-am uitat pe statistica Băncii Naționale: în ultimele 12 luni, din iunie 2023, investițiile străine directe au totalizat, 5,8 miliarde euro. Contractele finanțate din fonduri nerambursabile pentru sectorul energetic pe care le-am semnat în ultimul an, totalizează 13,6 miliarde euro. Adică mai mult decât dublu față de investițiile străine directe”, a adăugat Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.

”Este o onoare și o plăcere să fiu aici, la această inaugurare. Felicit echipa SAPE pentru această investiție, prima capacitate din țară cu producție și stocare funcțională dintr-o dată. Ne dorim ca și celelalte companii să ia exemplul SAPE și să implementeze astfel de proiecte. Vă felicit încă o dată”, a spus, totodată, Gabriel Andronache, vicepreședinte ANRE.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *