Acasă » Regenerabile » Burduja: În ultimul an au fost semnate contracte pe fonduri nerambursabile de 13 mld. euro

Burduja: În ultimul an au fost semnate contracte pe fonduri nerambursabile de 13 mld. euro

8 iulie 2024
Regenerabile
energynomics

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, susține că în ultimul an au fost semnate contracte pe fonduri nerambursabile care însumează 13,6 miliarde de euro, subliniind faptul că România se află în plină „revoluție energetică”.

„Am făcut noi un calcul şi ne-am uitat la fondurile pe care am reuşit să le semnăm în ultimul an, fonduri nerambursabile- PNRR, Fondul pentru Modernizare şi am şi publicat statistica defalcată şi am însumat undeva la 13,6 miliarde de euro. M-am uitat pentru aceeaşi perioadă la statistica publicată de Banca Națională a României legată de investițiile străine directe, undeva până în 6 miliarde de euro, cred că 5,6. Vă dați seama ce înseamnă aportul sistemului energetic național, valoarea acestor investiții, iată, de două şi ceva mai mare decât toate investițiile străine directe din ultimul an. Deci, da, suntem în plină revoluție energetică şi mă bucur că acest proiect contribuie la acest succes”, a afirmat ministrul, citat de Agerpres.

Acesta a participat la inaugurarea primului parc fotovoltaic realizat de o companie de stat cu fonduri din PNRR, în comuna Valea Călugărească, județul Prahova.

„Astăzi vorbim de un parc fotovoltaic de cinci megawați. Pentru prietenii din presă, ştiu că sunteți obişnuiți să scrieți despre zeci sau sute de megawați, dar de ce este un proiect simbol pentru noi şi pentru echipa SAPE şi pentru România: este primul proiect din PNRR care se închide, deci are finalizare, începe să producă energie verde pentru România. Este un proiect care include o componentă de stocare de un megawatt, aşa cum ne dorim să vedem la cât mai multe proiecte din sistemul energetic național, şi prin prisma a ceea ce se întâmplă pe piața de echilibrare în această perioadă, vedem cât de importantă este stocarea”, a menționat Sebastian Burduja.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *