Acasă » Electricitate » Ministrul Energiei a convocat o nouă întâlnire de lucru pentru piața de echilibrare

Ministrul Energiei a convocat o nouă întâlnire de lucru pentru piața de echilibrare

12 iulie 2024
Electricitate
energynomics

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a organizat miercuri a doua întâlnire de lucru cu reprezentanții Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, ai Transelectrica şi OPCOM, dar şi cu reprezentanții asociațiilor producătorilor, distribuitorilor şi furnizorilor din energie, pentru a analiza şi discuta soluțiile pentru stabilizarea Pieței de Echilibrare, cerute în şedința din urmă cu o săptămână.

„În contextul recentelor creşteri ale prețurilor energiei electrice pe Piața de Echilibrare, ministrul a subliniat importanța unei reacții rapide şi eficiente pentru a asigura stabilitatea şi buna funcționare a pieței. Această întâlnire a venit în continuarea eforturilor începute pe 4 iulie, când au fost analizate primele date şi s-au solicitat propuneri de soluții din partea tuturor părților implicate”, se menționează într-un comunicat al ministerului citat de Agerpres.

Astfel, în urma întâlnirii, Ministerul Energiei, ANRE şi Transelectrica vor trece la pasul următor şi vor analiza măsurile propuse pentru a diminua riscul de instabilitate în viitor pe Piața de Echilibrare, respectiv transparentizarea tranzacțiilor, crearea cadrului legal pentru instituirea stării de alertă pe perioadă temporară pe piața de echilibrare şi posibilitatea instituirii mecanismului de plafonare a prețurilor pentru o perioadă de 3-6 luni.

Acțiunile Ministerului Energiei au scopul proactiv de a anticipa şi elimina potențiale riscuri, subliniază sursa citată.

„Obiectivul nostru este să menținem echilibrul şi stabilitatea pe tot lanțul energetic şi să protejăm consumatorii finali. Astfel, în urma discuțiilor, împreună cu partenerii de dialog, vom analiza mai multe propuneri prin care să optimizăm funcționarea pieței de echilibrare. Trebuie însă să înțelegem un aspect important: în această perioadă, proiectele mari pe care încercăm să le realizăm, precum hidrocentralele cu acumulare prin pompaj, centralele pe gaz şi proiectele de stocare, îşi demonstrează din plin importanța. În mandatul meu, am reuşit să mişcăm lucrurile, de aceea ne bucurăm că proiectul Tarnița – Lăpuşteşti este acum pe drumul cel bun, centrala pe gaz de la Iernut a intrat pe linie dreaptă şi am reuşit să atragem miliarde de euro pentru investiții în noi capacități de producție de energie regenerabilă şi în capacități de stocare. Aceste inițiative vor crea un cadru sustenabil şi vor asigura prețuri corecte pentru consumatori. Pe termen scurt, vom identifica soluțiile complementare necesare pentru a stabiliza piața”, a declarat Sebastian Burduja, citat în comunicat.

Totodată, se subliniază în comunicat, datorită mecanismului actual de protejare a consumatorilor, fluctuațiile de preț nu vor afecta facturile populației, prețurile fiind plafonate până la 31 martie 2025. Mai mult, au fost subliniate măsurile pe termen mediu şi lung, menite să accelereze investițiile în capacități de producere şi stocare a energiei.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *