Acasă » Petrol și Gaze » IEA: Creşterea cererii de petrol continuă să încetinească

IEA: Creşterea cererii de petrol continuă să încetinească

12 iulie 2024
Consumatori
energynomics

Creşterea cererii de petrol a continuat tendința de încetinire în al doilea trimestru al acestui an, fiind înregistrată o majorare de 710.000 barili pe zi, cea mai mică din perioada de după al doilea trimestru din 2022, a anunțat, joi, Agenția Internațională a Energiei (IEA), relatează EFE.

În raportul său privind piața globală de petrol, IEA atribuie această creştere mai mică contracției consumului în perioada aprilie-mai în China – unde recuperarea după pandemie pare să îşi fi pierdut vigoarea – precum şi creşterii economice mondiale moderate, procesului de electrificare şi măsurilor de eficiență energetică, conform Agerpres.

IEA îşi menține previziunile de creştere a cererii mondiale cu 970.000 barili pe zi pentru acest an (până la 103 milioane barili pe zi) şi cu 980.000 în 2025 (la 105 milioane b/zi).

În schimb, oferta continuă să crească cu un nivel mai mare decât cererea, cu o majorare de 910.00 barili pe zi în trimestrul al doilea, în special datorită impulsionării extracției în Statele Unite.

IEA estimează o altă creştere a ofertei de 770.000 barili pe zi în trimestrul al treilea, cu cea mai mare majorare (600.000 b/zi) provenind din țări din afara Organizației Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaților săi (OPEC+).

Stocurile de petrol şi derivate au avansat în mai cu 23,9 milioane barili, fiind a patra luna consecutivă de creştere, ajungând la nivelul cel mai înalt de după cel din august 2021.

În ceea ce priveşte prețurile, acestea au înregistrat „o solidă recuperare” în iunie, astfel că petrolul Brent s-a scumpit cu 7 dolari pe baril, până la 87 de dolari, după ce începuse luna la cel scăzut nivel din ultimele şase luni (75,61 dolari barilul). Creşterea se datorează, în primul rând, sporirii riscurilor geopolitice, în urma intensificării ostilităților între Israel şi Hezbollah, precum şi continuării atacurilor houthi asupra navelor cu mărfuri în Marea Roşie, ceea ce a obligat multe petroliere să ocolească continentul african.

De asemenea, o influență a avut-o şi anunțul OPEC+ conform căruia retragerea graduală a reducerilor voluntare ale producției „va fi supusă condițiilor de piață”, menționează raportul.

Venirea verii în emisfera nordică, cu un consum mai mare pentru călătoriile de vacanță cu avionul şi autoturismul, adaugă ceva tensiune pe piață, deşi raportul IEA preconizează că după această perioadă vor veni „tendințe mai reci” pe piața petrolului, în special din cauza slăbiciunii economiei mondiale.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *