Acasă » Legal » Regulations » Răspunsul ministerului: Lucrăm la re-liberalizarea pieței

Răspunsul ministerului: Lucrăm la re-liberalizarea pieței

16 iulie 2024
Autorități
Bogdan Tudorache

Ministerul Energiei lucrează împreună cu alte ministere la re-liberalizarea pieței de energie și la măsuri de sprijin țintite pentru familiile care au nevoie de acestea, deoarece în prezent sunt sprijiniți toți consumatorii, în funcție de nivelul de consum, a declarat, luni, ministrul de resort, Sebastian Burduja, în urma apelului asociației furnizorilor AFEER de a lansa procesul de re-liberalizare a pieței.

Acesta ar fi un prim semnal mult-așteptat de investitori, care evită să investească în România pentru că nu știu dacă măsurile de plafonare și compensare vor continua și după termenul final de 30 aprilie 2025, prevăzut în prezent.

În lipsa unei piețe libere nu există lichiditate pe mai multe segmente de piață, ceea ce duce la o lipsă a prețurilor de referință, mult blamată de investitori.

Măsurile de plafonare și compensare luate în criză au fost prelungite și în acest an, conform mai multor voci, din motive electorale.

„Pentru cazurile familiilor cu condiții sociale, socio-economice care nu le permit să-şi acopere costurile, lucrăm deja la țintirea acestor măsuri împreună cu alte ministere, pentru că nu ține doar de Ministerul Energiei, ci şi de Ministerul Muncii, Ministerul de Finanțe, astfel încât să facem exact ceea ce ne-a solicitat şi Comisia Europeană: să țintim măsurile de sprijin pentru familiile care au nevoie de ele, pentru că acum, aşa cum ştiți, noi sprijinim toți consumatorii în funcție de nivelul de consum. Deci, dacă cineva deține un apartament în Primăverii şi are consum de sub 100 de KWh pe lună, plăteşte acelaşi tarif ca o familie cu cinci copii din Ferentari,” a explicat ministrul, conform Agerpres.

Întrebat dacă se are în vedere o modificare a legislației privind consumatorii vulnerabili, ministrul a răspuns că „da, cu predilecție pentru sectorul energetic”.

„Deci, încercăm să definim, pentru sistemul energetic, tocmai pentru a pregăti perioada de după martie anul viitor”, a punctat Burduja.

Asociația Furnizorilor de Energie din România – AFEER a solicitat luni autorităților să demareze urgent pregătirile pentru re-liberalizarea prețurilor la energie electrică şi gaze naturale, pentru a nu crea haos în piață şi a da posibilitatea economiei şi populației să se re-adapteze.

 

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *