Acasă » Electricitate » SNN: Acționarii aprobă continuarea proiectului SMR de la Doicești și primele etape din U3 și 4

SNN: Acționarii aprobă continuarea proiectului SMR de la Doicești și primele etape din U3 și 4

22 iulie 2024
Electricitate
Bogdan Tudorache

Acționarii Nuclearelectrica (SNN) au decis vineri să acorde un plafon de împrumut de maximum 243 milioane dolari companiei de proiect a reactoarelor de la Doicești, după ce au ezitat să voteze o propunere similară în luna aprilie. Astfel, în cadrul Adunării Generale Extraordinare (AGEA de vineri, după ce joi nu s-au întrunit voturile necesare) SNN a decis să acorde RoPower Nuclear împrumutul sub formă de majorare de capital doar dacă firma de proiect nu va reuși să atragă alți investitori sau alte împrumuturi.

Astfel, acționarii au decis ”aprobarea majorării plafonului împrumutului contractat de către RoPower Nuclear, în calitate de împrumutat, de la SNN, în calitate de împrumutător/creditor, în temeiul Contractului Cadru de împrumut nr. 1 din dată de 16.08.2023, până la concurență sumei de 243,000,000 USD, și aprobarea încheierii, de către RoPower Nuclear cu SNN, a Actului adițional nr. 3 la Contractul Cadru de împrumut nr. 1 din dată de 16.08.2023, cu mențiunea că accesarea acestui împrumut se va face de către RoPower Nuclear S.A. numai în măsură în care nu se va putea asigura finanțarea Proiectului din alte surse (capital social, generat prin modificarea structurii acționariatului RoPower Nuclear, sau împrumuturi/credite bancare sau alte surse de finanțare) și, oricum, numai până la identificarea unor astfel de alte surse de finanțare”, se arată în Hotărârea publicată pe site-ul Bursei de Valori București consultată de Energynomics.

Următorul pas va fi aprobarea unor studii care ar putea urca până la circa 150 de milioane de dolari, potrivit unor surse citate de Hotnews.

Totodată, acționarii au aprobat vineri Decizia de investiții ”constând în finanțarea, de către SNN, a Bugetului Lucrărilor Preliminare al Proiectului Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă, în limita unui plafon de maxim 841.000.000 lei”.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *