Acasă » Electricitate » Bulgaria: USTDA acordă 1,5 mil. USD pentru studiul de fezabilitate al Coridorului Est-Vest

Bulgaria: USTDA acordă 1,5 mil. USD pentru studiul de fezabilitate al Coridorului Est-Vest

24 iulie 2024
Electricitate
energynomics

Agenția pentru Comerț şi Dezvoltare a SUA (USTDA) şi operatorul de sistem şi transport din Bulgaria (ESO) au semnat luni, la Sofia, un acord pentru un grant de 1,5 milioane de dolari prin care să fie finanțat studiul de fezabilitate pentru Coridorul energetic Est-Vest, transmite BTA.

Acordul a fost semnat în prezența premierului bulgar, Dimitar Glavchev, a ministrului Energiei din Bulgaria, Vladimir Malinov, şi a ambasadorului SUA, Kenneth Merten, conform Agerpres.

Acest proiect, inițiat de ESO, are drept obiectiv conectarea sistemelor de transport al energiei electrice din Turcia, Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord, Kosovo, Albania şi Muntenegru, cu opțiunea de a include şi Italia.

Extinderea capacităților de transport al energiei electrice peste graniță şi posibilitatea unor schimburi în timp real de energie produsă din surse regenerabile în regiune sunt cruciale pentru utilizarea eficientă a energiei verzi şi atingerea obiectivelor privind decarbonizarea şi transformarea verde, a informat Guvernul bulgar.

Directorul ESO, Angelin Tsachev, şi directorul USTDA, Enoh T. Ebong, au semnat, luni, acordul la sediul Consiliului de miniştri din Sofia.

Dacă studiul va confirma fezabilitatea proiectului, inițiativa va creşte capacitatea Bulgariei de transport al energiei electrice peste graniță cu peste 2.000 de MW.

După ceremonia de semnare, ministrul Energiei, Vladimir Malinov, a spus că lucrările de construcție a unor centrale hidroelectrice cu acumulare prin pompaj la barajele de la Dospat şi Batak ar putea dura 4 – 5 ani, cu condiția ca proiectele să fie structurate în mod corect, şi sunt făcute toate eforturile necesare.

„Lucrăm cu Banca Mondială, cu Banca Europeană de Investiții, precum şi cu USTDA la implementarea de noi proiecte de stocare a electricității. Acestea includ dezvoltarea barajelor Dospat şi Batak, precum şi repornirea centralei hidroelectrice cu acumulare prin pompaj Chaira”, a spus Malinov.

Acesta a subliniat că stocarea energiei electrice este esențială pentru a-i face pe consumatori să resimtă beneficiile costurilor reduse ale energiei fotovoltaice şi eoliene.

„Pe fondul avansului energiei regenerabile în mixul energetic al țărilor din sud-estul Europei, este foarte important să avem o dezvoltare rapidă a infrastructurii de electricitate pentru ca energia verde produsă în țările din regiune să poată fi partajată şi utilizată eficient”, a spus şi Angelin Tsachev. „Întâlnirile cu operatorii de sistem din Turcia, Macedonia de Nord, Kosovo, Albania, Muntenegru, Serbia şi România au confirmat punctul nostru de vedere că este nevoie de construirea unui astfel de coridor”, a adăugat Tsachev.

Coridorul energetic Est-Vest începe în Turcia, trece prin Bulgaria şi, mai departe, prin Macedonia de Nord, Kosovo, Albania, Muntenegru, până în Italia.

Studiul de fezabilitate, care va fi efectuat de firma de consultanță Black and Veatch, ar urma să demonstreze viabilitatea şi necesitatea construirii a patru noi linii de transport al energiei electrice, pentru a creşte capacitatea de transport spre România, Grecia, Turcia şi Macedonia de Nord. Ca urmare a acestui lucru, mai multe capacități regenerabile vor putea să se conecteze la rețea, a subliniat Enoh T. Ebong.

Potrivit directorului USTDA, tranziția energetică a Bulgariei înseamnă construirea infrastructurii necesare şi consolidarea cooperării energetice regionale prin extinderea capacității de transport al energiei verzi.

De asemenea, USTDA este dispusă să sprijine modernizarea termocentralei de la Sofia şi poartă deja discuții în acest sens cu Primăria din Sofia, a adăugat Enoh T. Ebong.

Până acum, USTDA a finanțat peste 50 de proiecte de renovare în domeniile energie, transport şi telecomunicații din Bulgaria.

Ambasadorul SUA, Kenneth Merten, a spus că acesta va fi un proiect foarte mare, implicând modernizarea sistemului de transport al energiei electrice din Bulgaria. Obiectivul este acela de a avea mai multă energie regenerabilă şi o rețea energetică mai modernă şi mai sigură, a adăugat Merten. De asemenea, studiul de fezabilitate va pregăti terenul pentru a deschide şi mai multe oportunități vizând exportul de energie spre Turcia, Macedonia de Nord, Grecia, Kosovo, Muntenegru şi, posibil, Italia.

Ministrul bulgar al Energiei, Vladimir Malinov, a descris semnarea acordului drept „un nou pas în cooperarea fructuoasă şi dezvoltarea relațiilor dintre Bulgaria şi SUA”.

„În USTDA avem un partener de încredere ale cărui expertiză şi profesionalism sunt active incontestabile pentru dezvoltarea relațiilor şi proiectelor noastre, precum şi pentru dezvoltarea sectorului energetic bulgar”, a spus ministrul Energiei. „După ce acest proiect va fi implementat, vom realiza o creştere a securității energetice nu doar pentru Bulgaria, dar şi pentru întreaga regiune. De asemenea, este un nou pas în procesul de transformare a sectorului energetic din Bulgaria. Ne va permite schimbul în timp real de electricitate între țările din regiune, ceea ce va permite stabilizarea piețelor de electricitate. Nu în cele din urmă, va permite transportul de energie verde de la mari facilități de producție şi va asigura consumul de electricitate în toată regiunea”, a adăugat Malinov.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *