Interesul investitorilor pentru proiecte de stocare a energiei ar putea crește semnificativ în acest an, cu o valoare adiacentă de 400 de milioane de euro, de la nivelul deja alocat de 80 de milioane de euro. Aceste unități de stocare a energiei ar trebui amplasate în zonele unde se aglomerează producătorii, a declarat Marian Dobrilă, CEO TDP Partners și președinte al Coaliției Pro-Impact.
„Majoritatea proiectelor din portofoliul nostru sunt exclusiv de stocare, iar 10-15% dintre ele sunt dedicate unor parcuri de producere a energiei din surse regenerabile. Totuși, și acei beneficiari se gândesc pe termen lung să furnizeze servicii de rețea,” a spus Dobrilă.
Anul 2024 și finalul anului trecut s-au remarcat prin capacitatea mare de stocare programată prin PNRR, unde s-au depus cereri de finanțare pentru 5 GWh. TDP Partners a depus un sfert din această capacitate, adică 22 de proiecte dintr-un total de 118.
„De regulă, clienții noștri au bugete de investiții între 100 de milioane și 1 miliard de euro doar pentru România,” a adăugat Dobrilă.
Pe segmentul de hidrogen, din 8 proiecte aprobate, compania a depus unul, care se adresează atât transportului de gaz la nivel național cât și capacităților de stocare pentru energia eoliană și este deja în implementare.
Firma este activă de 18 ani, iar de trei ani s-a specializat pe energie regenerabilă. Se adresează clienților mari cu proiecte extrem de complexe în eolian și solar, care vor să producă hidrogen.
„Una dintre marile bariere pentru care butonul de capital nu se apasă decât pentru o mică parte din proiecte este lipsa unei piețe de desfacere a energiei și a unui cadru legislativ care să favorizeze acest PPA (Power Purchase Agreement), care în esență ar trebui să fie principalul factor de dezvoltare pentru proiectele de energie,” a mai spus el.