Acasă » Electricitate » PPC: Rețele Electrice scoate la licitație lucrări de 44 mil. lei pentru Caraș Severin

PPC: Rețele Electrice scoate la licitație lucrări de 44 mil. lei pentru Caraș Severin

25 iulie 2024
Distribuţie
energynomics

Compania Rețele Electrice Banat va realiza modernizarea infrastructurii de distribuție a energiei electrice din zona Văliug-Gărâna-Trei Ape din județul Caraș Severin, lucrările de modernizare urmând să fie atribuite prin licitație publică. Compania Rețele Electrice Muntenia, parte a grupului PPC în România, a lansat, prin intermediul sistemului informatic de achiziții publice, procedura de achiziție de lucrări în valoare de 44,2 milioane de lei, beneficiarul fiind operatorul Rețele Electrice Banat.

Proiectul vizează modernizarea infrastructurii de distribuție de energie electrică din zonă aflată la altitudine, pe raza primăriilor Slatina Timiș, Brebu Nou, Văliug, Bucoșnița și Teregova. De altfel, circa 65% din suprafața județului Caraș Severin are relief muntos, ceea ce implică și o expunere mai mare a elementelor rețelei electrice la fenomene meteorologice care pot deveni extreme, precum și o complexitate sporită a lucrărilor.

”Zona pe care o vizăm în acest proiect este una montană, foarte expusă condițiilor meteo din ce în ce mai dificile în ultimii ani, iar în ultima perioadă cu vijelii și treceri rapide de la caniculă la furtuni. Trecerea în subteran a liniilor de medie tensiune din zonele respective și modernizarea posturilor de transformare pe stâlp (aeriene) prin înlocuirea lor cu posturi protejate în anvelopă de beton, vor contribui esențial la reziliența rețelei prin creșterea capacității de distribuție a acesteia, dar, mai ales, prin prevenirea avariilor care pot fi generate de intemperii sau vegetație pentru că aceste elemente de rețea nu vor mai fi expuse direct la acestea. Modernizăm rețeaua pentru a deveni mai rezilientă și introducem elemente de digitalizare pentru a monitoriza rapid și eficient rețeaua și a avea posibilitatea reconfigurării automate sau prin manevre la distanță a acesteia, atunci când va fi nevoie, reducând astfel la minim disconfortul simțit de utilizatorii de energie electrică. După finalizarea lucrărilor, locuitorii din zonă și turiștii se vor putea bucura de beneficiile unui serviciu de distribuție a energiei electrice mult îmbunătățit”, a declarat Mihai Pește,  director general al companiilor Rețele Electrice.

Proiectul implică modernizarea și trecerea liniei electrice aeriene (LEA) Brebu Nou – Gărâna de la tensiunea de 6 kV la 20 kV și buclarea acesteia cu LEA 20 kV Văliug și LEA 20 kV Slatina Timiș. Buclarea permite ca, în caz de nevoie, să fie asigurată alimentarea cu energie electrică pe o altă cale.

Sunt vizați în mod direct utilizatorii racordați la rețelele de distribuție de medie și joasă tensiune din localitățile Brebu Nou, Gărâna și zona de Agrement Lac Trei Ape.

Din punct de vedere tehnic, lucrările impactează aproximativ 23 de km existenți de linii aeriene si subterane de 6 si 20kV.

În plus, în zonă vor fi dezvoltate două linii noi de medie tensiune a câte 17,8 km, respectiv 9,2 km.  Lungimea totală a acestora echivalează cu traversarea de nouă ori a Lacului Trei Ape.

De asemenea, vor fi modernizate 13 posturi de transformare existente și se va amplasa un nou post de transformare în anvelopă de beton în zona de agrement a Lacului Trei Ape.

Rețeaua de medie tensiune se va moderniza prin introducerea de echipamente de telecontrol ce facilitează integrarea în SCADA, respectiv echipamente de telemăsură și fibră optică, care permit monitorizarea și operarea rețelei de la distanță. Vor fi instalate și circuite de fibră optică, în principiu pe aceleași trasee cu cele de cabluri de medie tensiune, care vor prelua tot traficul de date dintre sistemele centralizate de telecontrol, senzori și echipamente inteligente montate în rețeaua de distribuție.

În urma lucrărilor de modernizare și dezvoltare, la nivelul rețelei de distribuție legate de reducerea consumului propriu tehnologic de energie și va fi atenuat maximal impactul asupra mediului. Proiectul are efect direct asupra calității serviciului de distribuție și a creșterii gradului de digitalizare, ceea ce va îmbunătăți consistent calitatea serviciului de distribuție pentru utilizatorii din zonă.

Proiectul are o valoare totală de 57,6 milioane de lei (TVA inclus), din care o valoare maximă asigurată din Fondul pentru Modernizare de 37,8 milioane de lei.

Termenul de depunere a ofertelor este 21 august 2024, iar lucrările vor avea o durată de 31 de luni de la încheierea contractului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *