Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Profitul pentru acționari al OMV Petrom scade cu 68% în primul trimestru

Profitul pentru acționari al OMV Petrom scade cu 68% în primul trimestru

energynomics

OMV Petrom a făcut la trei luni un profit net atribuibil acționarilor de 349 de milioane de lei, în scădere cu 68% faţă de nivelul aceeaşi perioada a anului trecut, de 1,07 miliarde de lei, dar tot a investit în explorare circa 366 de milioane de lei. Per total, investițiile Petrom în primele trei luni au fost cu 15% mai mici față de cele ale primului trimestru din 2014.

Anul trecut, în aceeași perioadă investise în explorare doar 99 de milioane de lei. Anul acesta, investițiile se vor ridica în jurul a 1 miliard de euro, susține OMV Petrom în raportul financiar. Profiturile operaţionale din Upstream au fost afectate de scăderea cu 50% a preţului ţiţeiului, se arată în comunicatul publicat de compania petrolieră.

„Ca urmare a investiţiilor efectuate în trecut, producţia de hidrocarburi din România a crescut în T1/15 cu aproximativ 2% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, datorită contribuţiei crescute a operaţiunilor de reparaţii capitale şi a proiectelor de (re)dezvoltare a zăcămintelor. Cu toate acestea, rezultatul Upstream a fost afectat de scăderea abruptă a preţurilor ţiţeiului, care a fost doar parţial compensată de efectele pozitive ale cursului de schimb şi de creşterea uşoară a volumelor vândute. În explorare, împreună cu ExxonMobil, am finalizat forajul la două sonde în zona de mare adâncime a Mării Negre şi, de atunci, platforma a fost mutată într-o nouă locaţie de forare din blocul Neptun Deep.

În Downstream Oil, contribuţia din activitatea de rafinare a fost foarte bună, determinată de marje de rafinare favorabile şi de performanţă operaţională îmbunătăţită, în timp ce, în activitatea de marketing, vânzările cu amănuntul au crescut cu 4% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Ca răspuns la preţul scăzut al ţiţeiului, ne-am redus planurile de investiţii pentru 2015 ale Grupului cu aproximativ 30% faţă de anul precedent şi am continuat să ne optimizăm structura de costuri, măsuri preconizate a ne proteja poziţia fluxului de numerar extins. Aceste iniţiative ne vor afecta, însă, producţia viitoare de hidrocarburi. În următoarele luni, ne aşteptăm ca discuţiile publice referitoare la mediul fiscal şi de reglementare să continue, aşa cum a fost anunţat de către autorităţi, şi vizăm obţinerea unui cadru stabil, predictibil şi favorabil investiţiilor, o condiţie-cheie pentru investiţiile viitoare”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom S.A.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *