Guvernul laburist al Marii Britanii, condus de Keir Starmer, a anunțat joi că se va asocia cu business-ul care gestionează patrimoniul Coroanei britanice, Crown Estate, pentru a impulsiona crearea unei importante companii energetice de stat, cu o investiție inițială de 8,3 miliarde lire (circa 9,8 miliarde euro), relatează agenția EFE.
Proiectul de lege prezentat joi include un acord fără precedent” între acest nou organism public pentru energie, Great British Energy şi Crown Estate”, a explicat Guvernul într-un comunicat.
Crown Estate (Domeniile Coroanei) gestionează, din secolul XVIII, bunurile patrimoniale ale Coroanei, printre care terenuri, luciuri de apă, unde sunt instalate cea mai mare parte a parcurilor eoliene marine din țară.
Conform comunicatului, acordul are potențialul de a mobiliza până la 60 miliarde de lire (71,4 miliarde euro) în investiții private pentru a impulsiona tranziția energetică în Marea Britanie, potrivit Agerpres.
Noua companie publică de energie este proiectată „de şi pentru britanici” şi va avea un rol central în agenda Guvernului laburist, pentru a face din Marea Britanie „o superputere în sectorul energiei curate” şi va permite Administrației să investească în proiecte energetice din diferite regiuni ale țării.
Printre atribuțiile noii Great British Energy se numără dezvoltare şi investiții în proiecte energetice sau gestionarea de planuri energetice locale în colaborare cu autoritățile şi comunitățile rurale, precum şi generarea de „lanțuri de aprovizionare” sau explorarea de posibile colaborări cu energia nucleară.
„Acest acord inovator între Great British Energy şi Crown Estate este un pas important în ceea ce priveşte ținta noastră de tranziție energetică înainte de 2030 şi reducerea facturilor la lumină”, a transmis, prin intermediul comunicatului, premierul britanic Keir Starmer.
Acesta a confirmat că sediul noii companii energetice de stat va fi în Scoția şi că are discuții cu Guvernul şi Crown Estate din această regiune pentru a analiza cum ar putea noua companie să ajute la dezvoltarea şi investiții în zonă.
Anunțul vine după ce noul ministru al Energiei, Ed Miliband, „a trecut peste veto-ul privind energia eoliană onshore şi a deblocat producția de energie solară accesibilă” şi acum „îşi suflecă mânecile”pentru a impulsiona energia curată şi creşterea economică de care vor beneficia contribuabilii britanici şi comunitățile.
„Noi, britanicii, trebuie să beneficiem de resursele noastre naturale şi investițiile în energie curată sunt calea pentru a pune capăt insecurității energetice din Marea Britanie”, a afirmat Miliband în comunicat.