Acasă » Electricitate » Ion Sterian: OTS ar trebui să beneficieze de o rată reglementată mai ridicată decât distribuitorii

Ion Sterian: OTS ar trebui să beneficieze de o rată reglementată mai ridicată decât distribuitorii

26 iulie 2024
Distribuţie
energynomics

Operatorii de transport din energie, atât de gaze naturale, cât și de electricitate, ar trebui să beneficieze de o rată reglementată a rentabilității (RRR) diferențiată, mai ridicată decât cea aferentă distribuitorilor, pentru că nivelul investițiilor și provocările sunt inegalabil mai mari, consideră directorul general al Transgaz, Ion Sterian, conform Gândul.

Punctul de vedere al șefului Transgaz vine după ce operatorii din energie au comunicat, în cadrul unei întâlniri informale cu presa, că susțin adoptarea unei rate a rentabilității diferențiate pentru gaze naturale, față de energie electrică. Pozițiile sunt exprimate în contextul în care Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a publicat o nouă propunere pentru valoarea RRR, aflată într-o fază avansată înainte de aprobare pentru a cincea perioadă de reglementare.

Ion Sterian susține că o rată mai ridicată a rentabilității este necesară nu numai pentru gaze naturale, în raport cu energia electrică, ci pentru operatorii de transport al gazelor naturale și al energiei, pentru că investițiile sunt mult mai semnificative decât cele ale distribuitorilor.

Este vorba, în principiu, de recunoașterea unei ponderi mai mari a costurilor pentru investiții strategice, care sunt în derulare sau în planul de investiții.

Șeful Transgaz a confirmat că a avut discuții cu responsabilii din conducerea ANRE pentru recunoașterea a 2,2 miliarde de lei și, pentru moment, a obținut o creștere la 1,8 miliarde de lei, de la varianta inițială de 1,5 miliarde de lei, însă negocierile și analiza continuă.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *