Acasă » Electricitate » Europa trebuie să investească mai mult pentru a-și atinge obiectivele climatice

Europa trebuie să investească mai mult pentru a-și atinge obiectivele climatice

27 iulie 2024
Electricitate
energynomics

Europa investește în medie 33 de miliarde de euro anual în infrastructura de rețea, dar acest lucru nu este suficient în condițiile în care necesarul de investiții doar în rețeaua de distribuție este de 66 de miliarde de euro anual până în 2030, a declarat Ioana PETCU, Senior Advisor, Climate, Energy Policy, Climate & Sustainability, Eurelectric.

„Este ceva enorm. Cu toate acestea, această cifră poate fi redusă la 55 de miliarde de euro dacă se reunesc mai multe elemente. În primul rând, trebuie să creștem gradul de electrificare în întreaga UE, deoarece acesta stagnează în prezent la 23%”, a adăugat ea.

În același timp, Europei îi lipsesc instalațiile de producție pentru panouri solare și baterii și pierde o mare parte din consumatorii săi industriali în favoarea altor țări. Astfel, UE devine din nou supradependentă de alte țări.

„Invazia rusă din Ucraina ne-a trezit la realitate și am aflat cât de important este să avem o aprovizionare diversificată și să ne îndepărtăm de combustibilii fosili. Nu ar trebui să facem din nou aceeași greșeală în ceea ce privește materiile prime sau tehnologiile necesare pentru tranziția energetică. De asemenea, în tranziția energetică, ar trebui să ținem cont de particularitățile naționale, dar și nevoia de coordonare este foarte importantă”, a spus ea.

Ioana Petcu a fost parte dintr-o discuție la nivel înalt organizată de Energynomics și Centrul Român al Energiei, cu participarea Ministerului Energiei din România și a Centrului Global al Energiei al Atlantic Council, cu sprijinul Elecrica SA, în marja celei de-a cincea reuniuni a Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în domeniul Energiei și Climei (P-TECC) desfășurată la București în perioada 23-24 iulie 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *