Acasă » Interes general » Industrie » Turcia investeşte miliarde de dolari în producția de vehicule electrice

Turcia investeşte miliarde de dolari în producția de vehicule electrice

29 iulie 2024
Industrie
energynomics

Turcia va lansa un pachet de măsuri de cinci miliarde de dolari pentru a majora producția anuală de vehicule electrice (EV) la un milion de unități, a anunțat preşedintele Recep Tayyip Erdogan, adăugând că Ankara va prezenta şi alte pachete de stimulare pentru domeniul high tech, în valoare totală de 30 miliarde de dolari, transmite Reuters.

Într-un discurs rostit la Istanbul, Erdogan a declarat că Turcia a deschis calea pentru ca producătorii EV să investească în această țară, după ce luna aceasta compania auto chinezească BYD a anunțat că va construi o fabrică în Turcia, cu o capacitate de producție de 150.000 de vehicule electrice şi hibride pe an, un Centru de mobilitate, de cercetare şi dezvoltare (R&D), valoarea totală a investiției fiind de un miliard de dolari. Producția ar urma să demareze la finalul lui 2026, iar în Turcia vor fi create 5.000 de locuri de muncă directe, conform Agerpres.

Pe termen lung, Ankara vrea să fie un jucător major pe segmentul EV.

„Implementăm subvenții de cinci miliarde de dolari în această zonă pentru a majora capacitatea noastră anuală de producție la cel puțin un milion de unități”, a afirmat preşedintele turc.

Guvernul intenționează să adopte un alt pachet de investiții, de cinci miliarde de dolari, pentru a construi o unitate de producere a semiconductorilor.

„Cu investițiile noastre în baterii, vrem să ajungem o bază regională de producție prin construirea de capacități de 80 gigawați oră până în 2030”, a adăugat Erdogan.

Acesta a anunțat că Turcia va furniza granturi de 2,5 miliarde de dolari pentru sprijinirea unităților producătoare de celule solare cu o capacitate de până la 15 gigawați, iar Guvernul va aloca încă 1,7 miliarde de dolari pentru a produce componente esențiale pentru energia eoliană.

Cu ajutorul acestor subvenții, Turcia vrea să atragă investiții în sectorul privat de cel puțin 20 miliarde de dolari, detaliile urmând să fie anunțate în curând, a informat Erdogan.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *