Acasă » Regenerabile » România este foarte atractivă din perspectiva duratei de avizare a proiectelor de energie verde

România este foarte atractivă din perspectiva duratei de avizare a proiectelor de energie verde

25 iulie 2024
Eolian
Bogdan Tudorache

România este una dintre țările cele mai atractive din perspectiva duratei de avizare a proiectelor de energie verde, care este de 2-4 ani, față de 7-8 ani în țările nordice, a declarat Lăcrămioara Diaconu-Pințea, Country Manager la OX2 România.

„Sperăm că aceasta se va păstra, dar este necesară sincronizarea între autoritățile competente în domeniu”, a adăugat ea.

 

Pentru băncile care finanțează astfel de proiecte, lichiditatea pieței este un criteriu extrem de important. Dacă piața nu este lichidă, automat băncile vor cere contracte pe termen lung de vânzare a energiei pentru a acorda credite. De asemenea, orice finanțator vrea să aibă predictibilitatea veniturilor pe o perioadă cât mai lungă de timp, dar este importantă o „mapare” a tuturor potențialelor limitări legate de costurile de conectare, deoarece, uneori, costurile de întărire pot fi atât de mari încât să facă proiectul nefezabil.

„De aceea ne ducem după vânt și soare, dar nu neapărat în cel mai bun loc din România. Poate este o resursă un pic mai slabă, dar care nu are un cost de conectare la rețea atât de mare și atunci business case-ul s-ar putea, per ansamblu, să iasă mai bun decât într-o situație în care te duci în cel mai bun loc, dar unde ai niște costuri foarte mari de conectare și ulterior chiar există riscul de limitare operațională (…) pentru că rețeaua este congestionată, deoarece toată lumea a vrut să fie acolo”, a mai spus Diaconu-Pințea.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *