Acasă » Electricitate » Investițiile EVRYO se vor axa pe distribuție și hibridizarea parcurilor sale eoliene

Investițiile EVRYO se vor axa pe distribuție și hibridizarea parcurilor sale eoliene

25 iulie 2024
Agrovoltaic
Bogdan Tudorache

Compania EVRYO își concentrează investițiile în România pe două direcții: dezvoltarea rețelei de distribuție, unde sunt necesare anual investiții de până la 1,5 miliarde de euro la nivel național, și hibridizarea parcurilor sale eoliene prin adăugarea de unități de stocare și centrale fotovoltaice, a declarat Ondrej Safar, Country Manager al companiei.

„Avem două direcții: una este pe regenerabile, unde căutăm noi oportunități de a investi, dar în același timp căutăm să folosim activele existente pentru creștere. De aceea, în urmă cu un an, am construit primul parc fotovoltaic plutitor din România, lângă Reșița, și am implementat un proiect de stocare a energiei în baterii de 6 MW la parcurile noastre eoliene. Avem în dezvoltare alte proiecte de stocare de 40-50 MW și avem planuri de hibridizare a parcurilor eoliene prin adăugarea de panouri solare”, a spus el.

Compania deține o capacitate eoliană de 600 MW, pe care o folosește predominant în primăvară, toamnă și iarnă, mai ales dimineața și seara, iar panourile solare produc energie mai ales în timpul zilei, vara, când vântul este slab. Deci, aceste două tehnologii sunt complementare. Pe partea de distribuție, EVRYO a realizat studii care au arătat că este nevoie de investiții semnificative în rețea astfel încât România să își atingă obiectivele pentru 2030 și ulterior. De exemplu, în următorii zece ani sunt necesare investiții de 15 miliarde de euro în rețeaua de distribuție a energiei din România, deci cam 1,2-1,5 miliarde de euro pe an. În prezent, întregul sector investește 0,4 miliarde de euro anual. Aceste investiții sunt necesare pentru a putea conecta la rețea toți prosumatorii și pentru a putea alimenta toate mașinile electrice.

„Aceste investiții presupun multiple schimbări, precum cele legislative, care să ne permită să convingem băncile, finanțatorii și acționarii să ne aloce aceste sume. Orice sume investite în rețele se transferă mai devreme sau mai târziu în tarife. Conform calculelor noastre, la o factură la electricitate de 100 lei, aceste investiții vor adăuga o sumă de 3 lei pe lună. Dar trebuie să raportăm acești 3 lei în plus la beneficiile ulterioare ale acestor investiții, adică acei consumatori vor avea energie electrică și vor putea să își încarce mașinile”, a mai spus Safar.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *